Испания и Португалия може да се окажат до известна степен алтернатива за Европа, ако секнат руските доставки на природен газ. За това пише испанско издание и споделя дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

Испанският вестник "Вангуардия" (La Vanguardia) пише, че НАТО проучва възможностите за изграждане на газопровод, който да свърже Каталуния с Франция и така да бъде намалена зависимостта на Централна Европа от доставките на синьо гориво от Русия. Източници в испанското правителство смятат, че инициативата за строителството на газопровода Midcat е била блокирана преди 3 години от регулаторните органи в Испания и Франция. Те смятали, че изграждането на тръбата няма да бъде рентабилно в контекста на бързото преминаване към възобновяеми източници на енергия в ЕС. Според публикацията обаче новата транспиренейска газова връзка би могла да доставя до Европа синьо гориво от Алжир, както и втечнен газ, който се преработва от 8 инсталации в Испания и Португалия, съобщи 3eNews.

Вестникът обаче отбелязва, че дори и при рестарт на проекта за тръба от Каталуния до Франция това не може да компенсира руските доставки. "Не съществува "Иберийски поток" с капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно (такъв е предвиденият капацитет на "Северен поток 2" - б.р.). Има две тръби, преминаващи през Страната на баските и през Навара, които общо могат да доставят 7 млрд. кубика. Газопроводът Midcat в най-добрия случай може да добави към тях още 7 млрд. кубика", подчертава изданието.

Междувременно Върховният представител по външната политика и сигурността на Европейския съюз Жозеп Борел, който е бивш външен министър на Испания, заяви, че повечето запаси на Общността от втечнен природен газ могат да се съхраняват в Испания и Португалия.

В блога си той определя Иберийския полуостров като енергиен остров, тъй като в момента той има по-голям капацитет за приемане на газа от останалите европейски страни, предаде БНР. В тази насока Борел отправя призив за инвестиране в отношенията с потенциални доставчици на горивото като част от "нашия интерес в развитието на по-стратегически връзки".

Какво ще направи Америка

Заседание на Енергийния съвет ЕС-САЩ, посветено на сигурността на газовите доставки и намаляване на зависимостта от изкопаемите горива е планирано за понеделник, 7 февръари, във Вашингтон. От ЕС в разговорите ще участват Жозеп Борел и еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон.

Във вторник пък, също във Вашингтон, президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят възможностите за алтернативни маршрути за доставка на синьо гориво за Европа.

Съединените щати са главният доставчик на втечнен природен газ за Европа. Но най-големият световен доставчик е Катар. Неотдавна арабската държава заяви, че може да потърси резерви за снабдяване на Европа, но на първо място са вече договорените доставки.  

ЕС се надява и на Норвегия, Азербайджан, Алжир и други страни за разширяване на доставките на този вид гориво.

Норвегия, вторият най-голям доставчик на газ в Европа, използва максималния си капацитет и не може да запълни евентуалния спад на доставките от Русия, обяви неотдавна премиерът на страната.