Италия е изправена пред сериозен недостиг на работна ръка от около 1 милион души, според министъра на труда Елвира Калдероне, цитирана от Ройтерс и БТА.

По думите й все повече хора излизат от трудовия пазар, тъй като се пенсионират, а техни заместници не достигат. Според Калдероне най-важната цел на правителството сега е да "накара всеки италианец да работи". Тя допълни, че "компаниите трябва да имат обучени кадри за днешните и утрешните предизвикателства".

Италианската Асоциация на туристическата индустрия посочва, че секторът е особено сериозно засегнат от този недостиг - няма нито квалифицирани кадри, нито достатъчен брой кандидати за свободните работни места.

В селското стопанство за събирането на реколтата през лятото и есента са нужди още 100 000 души, допълва земеделската асоциация "Колдирети" (Coldiretti).

Обявеният от Калдероне дефицит на пазара на труда се сблъска с изказване на негов колега в правителството, довело до скандал. Министърът на земеделието Франческо Лолобриджида предупреди за опасност от "етническа замяна" при опитите за разрешаване на демографския проблем на страната, предаде ДПА.

Не трябва да се поддаваме на идеята за етническа замяна, а именно, че като италианците имат по-малко деца, липсата на деца трябва да се попълни с децата на другите. "Това не е правилният начин", каза вчера политикът от крайнодясната партия "Италиански братя" по време на събитие на синдикати в Рим. Той имаше предвуд ниската раждаемост в Италия и пристигането на хиляди мигранти в страната.

Лолобриджида беше обвинен в расизъм. "Подобно изказване е неприемливо и се надявам Лолобдиджида да се извини за думите си", каза социалистът Стефано Боначини.

Думите му (на Лолобриджида) "ни връщат в трийсетте години на миналия век, те са думи, от които лъха чувство за превъзходството на белите", каза социалдемократът, лидер на опозицията, Ели Шлейн, визирайки времето, когато Италия е била под авторитарно управление.

Шлейн изрази надежда премиерът Джорджа Мелони и правителството да се разграничат от подобни коментари.

От своя страна Лолобриджида не изглеждаше да се е засегнал от критиките и предпочете да подчертае позицията си, като заяви във видео във Фейсбук, че "имиграцията не е решението за намаляването на населението", отбеляза ДПА.

Раждаемостта в Италия е намаляла през последните няколко години, като миналата година са се родили 392 598 деца, според данни на националната статистическа агенция "Истат". Раждаемостта през миналата година е по-ниска от тази през 2021 г. със 7651 раждания и по-ниска в сравнение с който и да е период от обединението на Италия през 19 век досега, отбелязва агенцията.