Италианското правителство е напът да одобри проектозакон, забраняващ лабораторното отглеждане на месо за храна на хора и животни, за да защити "селскостопанското си наследство", предава Ройтерс.

По силата му на италианската промишленост ще бъде забранено да произвежда храна за хора и животни "от клетъчни култури или тъкани, извлечени от гръбначни животни". Забраната не важи за продукти, произведени в други страни членки на ЕС или в Турция, предаде БТА.

Правителството на Джорджа Мелони обещава да защити италианската храна от технологични нововъведения, считани за вредни и дори промени наименованието на ресорното ведомство на "министерство на селското стопанство и хранителната независимост".

Министър Франческо Лолобриджида, един от най-близките до Мелони, заяви, че лабораторните продукти заплашват да разрушат традиционната връзка между селското стопанство и храната.

Законът предвижда глоби до 60 000 евро за нарушаване на забраната, закриване на заводи и лишаването на производители от възможности за обществено финансиране за срок до три години.

Земеделската организация "Колдирети" (Coldiretti) похвали мерките на правителството срещу "синтетичната храна" и обяви, че забраната е нужна, за да защити местното производство от "атаките на мултинационалните компании".

Групата за защита на правата на животните ЛАВ (LAV) обаче се обяви против забраната и окачестви лабораторно-отглежданото месо като добра алтернатива на интензивното отглеждане и клане на домашни животни. Според организацията проектозаконът е "идеологически и антинаучен кръстоносен поход срещу прогреса".