Партията на италианската премиерка Джоджа Мелони представи в парламента закон за разделяне на търговските и инвестиционни банки в ход, който, ако бъде одобрен, ще доведе до радикално преструктуриране на банковия сектор в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Предложението на партия "Италиански братя" идва след фалита на американската технологична банка Silicon Valley Bank и спешното придобиване на Credit Suisse от конкурента UBS, което засилили опасенията за системен стрес, който може да доведе до банкрути на банки.

Проектозаконът, за който Ройтерс съобщава, ще даде на банките 12 месеца, за да реорганизират операциите си и да изберат между търговски и финансово-инвестиционни дейности.

Да се позволи на търговските банки да се ангажират със "спекулативна търговия" има "крайно отрицателно влияние върху реалната икономика и подкопава най-елементарните принципи за защита на социалната и етична основа на икономиката", се посочва в законопроекта на "Италиански братя".

Законопроектът е внесен тихомълком в долната камара на парламента на 17 март от шефа на парламентарната група на "Италиански братя" в Камарата на депутатите Томазо Фоти и 14 други депутати от партията му, включително бившия министър на икономиката Джулио Тремонти.

"Италиански братя" са предложили приблизително идентичен закон през 2018 година, когато партията бе в опозиция, като Мелони е била основен поддръжник на проекта, но той не бе одобрен.

"Смятаме, че въпросът заслужава внимание и решихме отново да представим законопроекта", каза Фоти пред Ройтерс.

"Администрацията на Джорджа Мелони не е информирана за законодателното предложение, тъй като парламентарните инициативи се различават от правителствените", каза Фоти, добавяйки, че е убеден в успеха на законопроекта.

Администрацията на италианската премиерка не коментира правителствената гледна точка.

Новината бе съобщена за първи път от италианското бизнес издание "Милано финанца".

Преструктурирането де факто ще върне законодателство от 30-те години на миналия век, отменено през 90-те години от реформи за дерегулация, които според някои политици от левицата и десницата са допринесли за неотдавнашните финансови кризи.