След като през предходната седмица (14 - 18 юни) вносните домати и краставици поскъпнаха, а българските поевтиняха, през отминалите пет работни дни (21 - 25 юни) се появи нова пазарна ситуация с двата основни зеленчука - вносните и българските домати поскъпнаха, а краставиците от внос и произведените в България поевтиняха. При това ценовите разлики между двата зеленчука нарастват.

Цените на едро по стоковите борси и тържищата на оранжерийните домати са се повишили с 0.9% до 2.22 лв./кг, а на вносните домати увеличението е с 5.7% до 1.85 лв./кг. В същото време цената на едро на оранжерийните краставици е спаднала с 10.7% до 1.50 лв./кг, а на вносните краставици понижението е с 5.8% до 1.30 лв./кг. Това показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Всъщност тази ценова ножица има своето обяснение. Последните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХГ) показват, че от началото на годината до 23 юни в страната са произведени 17 653 тона оранжерийни краставици и 4 574 тона оранжерийни домати - респективно с 28.6% повече за краставиците и с 26.8% по-малко за доматите на годишна база. На практика е заложен дефицит на доматите, тъй като потреблението не се е променило, но производството е спаднало, затова и цените им както на оранжерийните, така и на вносните домати са се повишили.

Наблюдава се и пореден седмичен обрат на тренда на пазара на храни на едро през четвъртата седмица на юни. След като през третата седмица храните поевтиняха с 0.96%, през отминалите пет работни дни храните на едро отново поскъпнаха с 0.71%, както и през втората седмица на юни (7 -11), когато беше отчетено нарастване на цените на едро с 1.02%. На старта на първия летен месец хранителните продукти по стоковите борси и тържищата не промениха цените си, показват обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 25 юни е на ниво от 1.563 пункта, докато към 18 юни е бил 1.552 пункта или седмично повишение с 0.71%.

От началото на юни храните по стоковите борси и тържищата са поскъпнали с 1.49 на сто.

Тримесечна равносметка

През предишните три месеца (март - май) храните на едро поскъпват две седмици и поевтиняват също две седмици всеки месец, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ. Равносметка за май е: две седмици храните на едро са поскъпвали, съответно с 2.92% (3-7 май) и с 0.52% (24-28 май) и две седмици са поевтинявали, съответно с 0.48% (10-14 май) и с 5.73% (17-21 май).

През април е отчетено понижение на цените (19-23 април с минус 0.68% и 12-16 април спад с 0.55%) и две седмици на повишени (5-9 април плюс 0.49% и 26-30 април нарастване с 2.92%). През март храните поскъпнаха (1-5 март плюс 0.23% и 22-26 март нарастване с 0.70%) и поевтиняваха, съответно 8-12 март с понижение от 0.64% и в периода 15-19 март със спад от 0.71%).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 юли тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поевтинели с 0.77%, колкото и от началото на 2021 година.

На годишна база, спрямо 25 юни 2020 година, ИТЦ се е повишил с 4.76% (от 1.492 пункта), сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от 35-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поевтинелите са 11, без промяна в цената са 4, а поскъпналите са 20.

Запазва се и ценовата ножица по области. През четвъртата седмица на юни разликата между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ във всички областни центрове, се запазва относително близко до равнищата от предходната седмица. В периода 21-25 юни, както и през предходната седмица, най-голяма е разликата от 4.64 лева при кравето сирене (от 4.85 лв./кг в Добрич до 9.49 лв./кг в София); при каймата смес разликата е 3.77 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.97 лв./кг в Силистра); 3.68 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 12.80 лв./кг в Монтана; при зрелия фасул разликата е 3.10 лева (от 1.70 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в София; 2.00 лева е разликата при ориза (от 1.60 лв./кг в Сливен до 3.60 лв./кг в Силистра; при замразеното пиле разликата е 1.95 лева (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 4.95 лв./кг в Добрич и Сливен; разлика от 1.67 лева има при слънчогледовото олио (2.16 лв./литъра в Пловдив до 3.83 лв./литъра в Силистра); при брашното тип 500 разликата е 0.65 лева (от 0.70 лв./кг във Враца до 1.35 лв./кг в София); разлика от 0.47 лева е установена при захарта (от 1.18 лв./кг до 1.65 лв./кг в Бургас) и при яйцата разликата е 0.10 лева (от 0.13 лв./броя в Плевен до 0.23 лв./броя в Ямбол).

При основните месни, млечни и други хранителни продукти

на седмична база повечето са поскъпнали, като трендът отново е стеснен, типично за сезона за тази група хранителни продукти - от минус 2.1% до плюс 2.0 на сто. Най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+2.0% до 1.04 лв./кг), следвано от прясното мляко (+1.6% до 1.85 лв./кг), ориза (+1.3% до 2.29 лв./кг), лещата (+1.2% до 2.50 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.2% до 11.08 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.0% до 4.07 лв./кг), замразеното пиле (+0.7% до 4.29 лв./кг), кравето сирене (+0.6% до 7.04 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.4% до 5.32 лв./кг). Без промяна в цената са захарта (1.38 лв./кг) и яйцата (0.17 лв.).

Най-много е поевтиняло пакетчета 125 грама масло (-2.1% до 1.91 лв./броя), следвано от зрелия фасул (-1.00% до 3.79 лв./кг), слънчогледовото олио (-0.6% до 3.21 лв./литъра) и трайния варено-пушен салам (-0.5% до 8.78 лв./кг).

И на годишна база, спрямо 25 юни 2020 година поскъпналите храни на едро са повече от поевтинелите. Най-голямо повишение на цените е отчетено при слънчогледовото олио (+1.12 лева от 2.09 лв./литъра), следвано от замразеното пиле (+0.27 лева от 4.02 лв./кг) и кравето сирене (+0.23 лева от 6.81 лв./кг). Най-голямо е поевтиняването при трайния варено-пушен салам (-0.32 лева от 9.03 лв./кг), следван от зрелия фасул (-0.07 лева от 3.86 лв./кг) и малотрайните колбаси (-0.03 лева от 5.35 лв./кг).

При зеленчуците

наблюдаваните от ДКСБТ, на седмична база също преобладават поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината е доста широк - от минус 10.7% до плюс 5.7 на сто. Най-много са поскъпнали доматите от внос (+5.7% до 1.85 лв./кг), следвани от морковите (+5.1% до 1.03 лв./кг), зелената салата (+2.9% до 0.70 лв./броя), зрелия кромид лук (+1.3% до 0.76 лв./кг), оранжерийните домати (+0.9% до 2.22 лв./кг). Без промяна в цената са пресните картофи (0.98 лв./кг).

Най-много са поевтинели оранжерийните краставици (-10.7% до 1.50 лв./кг), следвани от вносните краставици (-5.8% до 1.30 лв./кг) и зелето (-2.2% до 0.87 лв./кг).

И на годишна база поскъпналите са повече от поевтинелите. Най-много са нараснали цените при зелето (+0.29 лева от 0.58 лв./кг), следвано от оранжерийните краставици (+0.20 лева от 1.30 лв./кг), зелената салата (+0.18 лева от 0.52 лв./броя) и пресните картофи (+0.18 лева от 0.81 лв./кг). Най-много са спаднали цените на оранжерийните домати (-0.16 лева от 2.38 лв./кг), следвани от зрелия кромид лук (-0.14 лева от 0.90 лв./кг) и картофите от предишна реколта (-0.09 лева от 0.82 лв./кг).

При плодовете

на седмична база също поскъпналите са повече, като и тук трендът е доста широк - от минус 11.1% до плюс 2.0 на сто. ДКСБТ отчита най-голямо повишение на цените на едро при лимоните (+2.0% до 2.03 лв./кг), следвани от ябълките (+1.3% до 1.60 лв./кг) и бананите (+1.0% до 2.10 лв./кг). Поевтинели са само черешите (-11.1% до 2.65 лв./кг).

На годишна база, обаче, има паритет - колкото са поевтинелите плодове, толкова са и поскъпналите. Най-много са спаднали цените на лимоните (-0.75 лева от 2.78 лв./кг) и на ябълките (-0.43 лева от 2.03 вв./кг), докато при черешите (+0.22 лева от 2.43 лв./кг) и бананите (+0.07 лева от 2.03 лв./кг).

3e-news.net