Москва разчита, че транзитът на руски газ през България в Сърбия няма да се сблъска с проблеми и засега не вижда сигнали за влошаване на ситуацията по този въпрос, заяви посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко по телевизионния канал "Россия -24", съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Разбира се, такива отношения, които в момента сега имаме с България, не могат да предизвикват оптимизъм, голяма увереност и спокойствие, това е факт. Но въпреки това засега ние не наблюдаваме някакви материални предпоставки и показатели, затова разчитаме, че транзитът ще продължи и доставките на газ ще тръгнат устойчиво в тези обеми, които са предвидени в договора, каза дипломатът.

Посланикът подчерта, че настоящата ситуация в руско-българските отношения предизвиква загриженост в Москва и Белград и създава нервна атмосфера.

Всичко е много нестабилно и неустойчиво, ние разбираме защо. Но независимо от това нито един факт засега не говори за това, че транзитът може неочаквано да бъде прекратен, добави посланикът.

По думите на Боцан-Харченко сръбската страна взима под внимание задълженията на София към Белград, но България носи отговорност и за непрекъснатия транзит към страните от ЕС.

Прекъсването на транзита от България в тази посока ще означава голям проблем и неизпълнение на българските задължения не само по отношение на Сърбия, Русия, но и в рамките на Европейския съюз, обясни Боцан-Харченко.

Междувременно министърът на енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович каза, че страната й планира да купува природен газ от Азербайджан от 2023 г., когато очаква интерконекторът към България да бъде завършен. Заедно с това министърът изрази надежда Сърбия да може да получава и втечнен газ от Гърция.