Посланиците на САЩ в Германия, Дания и ЕС призоваха европейските партньори на Берлин да подкрепят законодателни предложения в Брюксел, които ще засегнат газопроводния проект "Северен поток 2", предаде ДПА.

"Северен поток 2" ще увеличи още повече уязвимостта на Европа към руското изнудване в енергийния сектор, пишат дипломатите Ричард Гренел, Карла Сандс и Гордън Сондланд в статия за "Дойче веле".

Фактът, че ЕС зависи от руския газ, носи рискове за Европа и Запада като цяло, посочват те.

"Северен поток 2" ще носи не само руски газ. Силата и влиянието на Русия ще се разпрострат през Балтийско море до Европа, се отбелязва в статията.

Според посланиците газопроводът ще позволи на Москва да подкопае още повече суверенитета и стабилността на Украйна. Освен това европейските милиарди може да финансират фабрики за фалшиви новини, насочени срещу демократичните институции в Европа и САЩ, допълват те.

Предстои утре да бъде гласувана поправка на така наречената газова директива на ЕС, която да засили правомощията на Европейската комисия в регулирането на газовите доставки. Изменението предвижда принципите на европейския газов пазар да бъдат разширени до тръбопроводи, които са извън територията на ЕС, включително изискването управлението на съоръженията и доставките да се извършват от различни компании. Същевременно и двете дейности при "Северен поток 2" са в ръцете на Газпром.

Проектът "Северен поток 2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.