Молдова обяви, че дължи на "Газпром" едва 8,6 милиона долара за доставен й газ, което е нищожна част от исканите от руския монополист 709 милиона долара, предаде Ройтерс.

Бившата съветска република се снабдява с газ основно от Русия, но през есента на 2021 г. "Газпром" заплаши, че ще спре доставките, тъй като страната е натрупала "огромен дълг".

Министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов съобщи, че международен одит е показал, че обществения доставчик на природен газ "Молдовагаз" дължи на "Газпром" само 8,6 милиона долара и допълни, че Кишинев "не възнамерява да плаща несъществуващи дългове".

Премиерът Дорин Речан допълни, че "след уточняването на дълга за природния газ, Молдова и нейните граждани вече не са задължени да плащат исканите от "Газпром" суми".

Руското външно министерство призова Молдова да се въздържа от политизиране на енергийните доставки. "Бихме искали да изтъкнем, че "Газпром" сее доказал като сигурен доставчик от десетилетия", заяви говорителката на министерството Мария Захарова.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър приветства резултатите на одита и посочи, че Вашингтон подкрепя усилията на Молдова да диверсифицира енергийните си доставки. "Не е изненада, че "Газпром" не е в състояние да докаже, че действително Молдова дължи тази огромна сума", заяви той.

Руската компания реагира с несъгласие на резултатите на одита и посочи, че ще продължи "да защитава правата си по всички възможни начини".

Парликов заяви, че одиторите не са получили документи от "Молдовагаз" и "Газпром" за 276 милиона долара от дълга. "Това не значи, че те не съществуват, а че просто не са дадени на одиторите", заяви той. Други 400 милиона долара не могат да бъдат платени оп процедурни причини.