"Обсъждат се икономически мерки за засегнати обекти от мерките. Ако има затваряне, трябва да има компенсации за загубите, сега се обсъждат конкретни параметри. Браншът иска 70% от оборота от 2019 година, склонен съм да подкрепя това, справедливо е", каза по Нова министърът на туризма Христо Проданов.

"Мерките в Смолян са решение на местното РЗИ, ще видим дали ще има резултат след седмица. Аз съм против двойните стандарти, ако има мерки и рестрикции, да бъдат завсички, не само за туризма", обяви министърът.

Нощните заведения в Смолян бяха затворени заради пандемията. В областта се намира един от най-големите ни зимни курорти - Пампорово. 

Проданов информира, че засега посещенията в зимните курорти вървят много добре и се надява новите мерки да не променят това.

"Има ръст от британски туристи до седем пъти, мерките спрямо тях са адекватни, те идват здрави", констатира Христо Проданов.

Той е категоричен, че фалшивите сертификати са престъпление и не се факт само в Пампорово.

"Проверките за здравния документ са въпрос на отговорност на управлението на обектите. В хотелите, в туризма най-много и стриктно се спазват всички мерки. Проверките са работа на РЗИ, нарушенията не са основание за отнемане на лицензи на хотели", убеден е Проданов.

"Ако трябва да има локдаун, да бъде за всички, не само за туризъм, хотели, ресторанти. Разговаряме да има обособени карантинни хотели, където да бъдат настанявани лица, като разходите се поемат от държавата", каза още той

За кредитните линии по програмата на Българската банка за развитие министър Проданов информира, че ресурсът е общо 60 милиона, 12 месеца е гратисният период за заведенията, 18 е за хотелите, което означава два сезона. Лихвата е сравнително добра - между 2,8 и 3,3 процента. Могат да кандидатстват представители на сектора, а лимитът на средствата е до 250 000 за ресторантьорите и 500 000 за хотелиерите.

Христо Проданов заяви, че до 2023 г. е възможно да се възобнови работата на Драгалевския лифт на Витоша, докато за втори кабинков лифт в Банско ще отнеме повече време.

"За летния туристически сезон сме оптимистично настроени, но туристите вече правят резервации по-късно, засега те са малко, но всичко това е заради епидемията", каза още министърът на туризма.