Заведенията в комплекса на турския парламент няма да предлагат продукти от компании, подкрепящи Израел, съобщи турският в. "Сьозджу", цитиран от БТА.

Указанията за бойкота бяха дадени от председателя на Меджлиса Нуман Куртулмуш.

В изявление, разпространено от председателството на Великото национално събрание на Турция, се посочва, че парламентът е решил да подкрепи "социалната чувствителност за бойкотиране на продуктите и стоките на компании, които открито заявяват подкрепата си за военните престъпления на Израел, който избива невинни хора в Газа". Отбелязва се още, че по нареждане на председателя на парламента Куртулмуш продуктите на такива компании няма да се продават в ресторантите, кафенетата и чайните на територията на парламента.

Така, продуктите на Кока-Кола (Coca Cola) и Нестле (Nestle) ще отпаднат от менюто на заведенията в комплекса на турския парламент заради предполагаемата им подкрепа за Израел, посочва Ройтерс. Двете компании не са отговорили веднага на запитване на агенцията за коментар.

В изявлението на председателя на Меджлиса не се уточнява кои точно компании ще бъдат бойкотирани. Източник от парламента е заявил пред Ройтерс, че напитките на "Кока-Кола" и разтворимото кафе на "Нестле" са единствените марки, които са премахнати от менюто.

"Кабинетът на председателя на парламента не остана безразличен към общественото недоволство и реши да премахне продуктите на тези компании от менюто на кафенетата и ресторантите в парламента", посочи източникът.

Двете компании бяха споменати в публикации в социалните медии от турски активисти, които призовават за бойкот на израелски стоки и западни компании, подкрепящи Израел.

Правителството на Турция остро критикува израелските бомбардировки на Газа и подкрепата на Запада за Израел.