Българското правителство и Министерството на туризма предприеха спешни практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическата индустрия - една от най-пострадалите в създалата се ситуация. Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение в съответствие с Пакета на ЕС за транспорт и туризъм.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на видеоконференция с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в България, цитирана в съобщение на министерството.

Работната онлайн дискусия се състоя по инициатива на посланика на Хърватия у нас Н.Пр. Ясна Огняновац в качеството й на представляващ Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

Пандемията на коронавируса е безпрецедентна криза, която предизвика в отговор извънредни действия в защита на общественото здраве и живота на хората, както и за минимизиране на пораженията в икономиките, заяви Ангелкова. Тя увери посланиците, че министерството на туризма работи активно с останалите заинтересовани ведомства за подготовка на протоколи и стартиране на туристически пътувания без прилагане на карантина.

Министърът описа подробно и стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като изтъкна тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес. Сред тях са подновяване работата на заведенията за хранене и на закрито от 1 юни при спазване на здравните и хигиенните мерки.

Представена бе и мярката за понижаване с минимум 50% на цената за плажни принадлежности, което ще направи българските летни курорти по-атрактивни и привлекателни за наши и чуждестранни гости.

Ангелкова наблегна на поетапния рестарт на туристическия сектор в България. На първо време ще се насърчава вътрешният туризъм, следва отваряне на границите за туристически пътувания от съседните на България страни, а впоследствие и за граждани от останалите държави в ЕС в зависимост от въздушната свързаност.

Министърът изброи и други приети от правителството мерки, които ще насърчат възобновяването на сектора като:

  • субсидирането на чартърни полети,
  • въвеждането на ваучери за туризъм за хората на първа линия в борбата с коронавируса,
  • помощта, от която могат да се възползват предприятията по линия на оперативните програми,
  • намаляването на ДДС за ресторантьорския сектор,
  • субсидирането на заетост чрез финансиране от страна на държавата,
  • възможността туроператорите да предлагат ваучер за неосъществено пътуване заради коронакризата и др.

Разработваме комуникационна кампания за чуждестранните пазари, целта ни е активен летен сезон от 1 юли, каза още Ангелкова.

Посланиците на Испания, Италия, Швеция, Латвия, Нидерландия, Унгария, Словакия и Хърватия зададоха допълнителни въпроси по предприетите мерки за възстановяване на сектора и за достъпа на чужди туристи.

Някои наблюдатели вече прогнозираха натоварен летен сезон в България.