Препоръчвам ваксинация на целия персонал в туристическия бранш преди летния сезон, за да може да внесем едно спокойствие на туристите и особено на чужденците, които идват при нас. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в предаването "Лице в лице" по bTV. Според нея имунизацията няма да е проблем, защото се очакват 2 милиона ваксини преди започването на сезона.

Това е втората препоръка на Марияна Николова в последните дни. Първата бе чуждестранните туристи да влизат в страната ни с антигенни, а не със задължителните PCR тестове срещу коронавирус. Днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обаче бе категоричен: "В България няма да се влиза с антигенни тестове, а само с отрицателни РCR тестове". Причината да не се признават бързите антигенните тестове на граничните пунктове е, че те не са толкова сигурни, обясни министърът и добави, че за цялата територия на ЕС важи отрицателният PCR тест.

Какво се търси, къде и от кого

В момента хотелите в зимните курорти са заети на 50% от капацитета си, а спадът при чуждестранните туристи е 70%. Има много резервации в последната минута за уикенд туризъм. Гостите от чужбина са предимно от съседни на България страни, като Румъния, заради усложнената ситуация с въздушния транспорт. Имало е известен брой германци и израелци, каза още Николова.

Вицепремиерът отбеляза, че за разлика от повечето европейски страни нашите зимни курорти работят, благодарение на навременната подготовка. На 28 август е била проведена среща, на която са били обсъдени мерките и правилата на работа, като са взаимствани най-добрите практики от чужбина. Такава работна среща и подготовка ще има и за летния сезон.

Няма данни за заболели туристи, които са били на почивка у нас, отбеляза Николова и изтъкна, че в хотелите се взимат всички мерки, вече са въведени пречистватели на въздуха.

Заради пандемията се наблюдава пренасочване към къщите за гости и малките места за настаняване, каза още министърът на туризма.