Наблюдава се засилен интерес към зимните ни курорти. Само за последната една седмица гостите, които са посетили Банско, са 7800 по данни на бизнеса. Най-голям е делът на румънските посетители - 3800 човека за една седмица, след това са българските, има интерес и от съседните страни - Сърбия, Гърция, Северна Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при инспекцията си в града. В проверките участва и кметът на Банско Иван Кадев.

Имаме сериозна заетост, резервациите са около 50%, информира още вицепремиерът. Тя посочи още, че за първи път в Банско има чешки туристи. От началото на годината имаме 830 чешки туристи, като за миналата година са били 62, съобщи министърът. По думите ѝ чешкият пазар се преориентира към зимните спортове.

Вицепремиерът коментира още, че сезонът се очертава да продължи поне до средата на април. Според нея има сериозна снежна покривка и доста гости от балканските страни и заради това изискванията на здравните власти трябва да се спазват безупречно и контролът да бъде по-рестриктивен.

Николова инспектира няколко места за настаняване. 

Вицепремиерът подчерта, че за туризма са много важни антигенните тестове. Тя посочи, че се обмисля и възможността на граничните пунктове, там, откъдето влизат чужди туристи, освен изискването за PCR да има и алтернативна възможност за антигенен тест, но това е допълнително решение, което ще се обсъжда със здравните власти.

Усеща се съживяването на бизнеса и се надяваме това да продължи, коментира Иван Кадев. Кметът апелира всички заети да спазват противоепидемичните мерките. Той информира, че на територията на общината вече работи и лаборатория за PCR и антигенни тестове. По думите му към този момента няма данни за случаи на посетители, дали положителни резултати.

Благодарни сме, че зимните курорти в България работят, за разлика от много други в Европа, коментира Иван Обрейков, маркетинг директорът на фирмата концесионер на ски зоната в Банско. И допълни, че към момента данните са добри и туристи има, като се надява интересът да се запази до края на зимния сезон.