Френският президент Еманюел Макрон обяви, че повежда Франция към "бъдещето на електрическите превозни средства". Той заяви това в реч, която произнесе на Автомобилното изложение в Париж, предаде ДПА.

Китай не остана по-назад - на изложението стана ясно, че иска да се утвърди с висок клас автомобили в Европа. 

Макрон обяви, че целта е от 2030 г. да се произвеждат по 2 милиона електрически автомобила годишно, а до 2026-а или 2027 г. да бъде "достигната границата от по 1 милион на година".

Френският президент Еманюел Макрон седи в Hopium Machina Vision, задвижван с водород, на автомобилното изложение в Париж, понеделник, 17 октомври 2022 г.

Снимка: AP/БТА

"Ние сме тук, за да подпомогнем и подкрепим производителите в дългосрочен план, за да продължат да създават иновации и да превърнем Франция отново във велика автомобилна нация на бъдещето", заяви френският президент.

На автомобилното шоу в Париж главният изпълнителен директор на автомобилостроителна корпорация "Стелантис" (Stellantis) Карлос Таварес обяви, че "Пежо" (Peugeot) започва производството във Франция на три модела електрически автомобили.

Наред с "Рено" (Renault) и "Пежо", на изложението в Париж са представени водещи автомобилостроителни компании от Китай, сред които "Грейт уол мотър" (Great Wall Motors), "Серес" (Seres) и "Би Уай Ди" (съкратено от "Build Your Dreams" или "Изградете вашите мечти" - бел. ред.).

"Би Уай Ди", която е водещ производител на електрически автомобили, представя 3 от моделите си. Компанията, подобно на другите китайски производители, представени на изложението, не предлага коли от ниския клас. Тя цели да се утвърди на европейския пазар с по-луксозни автомобили, чиято стартова цена започва от 70 000 евро, предаде Франс прес.