Международната агенция за енергията (МАЕ) предупреди днес за възможно напрежение на газовия пазар в Европа, най-вече в случай на студена зима и нови ограничения върху доставките на руски газ по газопроводите. Това се посочва в доклад за перспективите на газовия пазар до 2026 година, публикуван днес и цитиран от Франс прес и БТА.

МАЕ е автономен международен орган в рамките на Организацията за икономическо сътрудничества и развитие (ОИСР).

"Въпреки постепенното възстановяване на баланса на газовия пазар рисковете и несигурността натежават върху перспективите за зимния сезон 2023-2024 година", посочват авторите на доклада.

Съоръженията за съхранение на газ в ЕС може да са почти запълнени - до 96 на сто в началото на отоплителния сезон, обяви МАЕ, изразявайки обаче предпазливост за сигурността на доставките с оглед на опасенията за недостиг.

"Студена зима в съчетание с по-малка наличност на втечнен природен газ, доставян с плавателни съдове, и нов спад на доставките на руски газ по тръбопроводите може отново да породи напрежение на газовия пазар най-вече в края на зимата 2023 -2024 годинa", обяснява базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"Рискът от колебливост на цените, най-вече в случай на студена зима, е обезпокоителен", се посочва в комюникето на ОИСР.

След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Москва намали значително доставките на газ за ЕС по тръбопроводите, принуждавайки страните членки спешно да реорганизират снабдяването си. Така те повишиха със 70 на сто покупките на втечнен природен газ миналата година, като над 40 на сто от тях са от САЩ, но и от Русия (17 на сто от европейските покупки на газ за периода от януари до юли 2023 година).

"Ние сме в по-добра позиция тази година", но Европа се сблъсква с "поне две големи предизвикателства", заяви на 18 септември в Париж шефът на МАЕ Фатих Бирол. "На първо място, ако зимата е доста по-сурова, отколкото миналата година. На второ място, Европа все още получава газ от Русия и тези доставки могат да се понижат от днес за утре", подчертава той. Няколко страни от Източна Европа продължават да получават малки количества руски газ през Украйна.

Въвеждането в експлоатация на нови мощности за втечнен природен газ се очакват през 2025-2026 година и това "може да смекчи някои опасения, свързани със сигурността на снабдяването, с които пазарите се сблъскват, откакто Русия започна да спира доставките си". Това заявява Кейсуке Садамори, директор за енергийните пазари и сигурността в МАЕ, цитиран в комюникето.