Европа ще трябва да разчита на американски изкопаеми горива през следващите десетилетия, тъй като се стреми да се диверсифицира от руския природен газ и да увеличи сектора на възобновяемите енергийни източници, за да повиши енергийната си сигурност, заяви висшият служител на ЕС в областта на енергетиката Дите Юл Йоргенсен, пише в. "Файненшъл Таймс".

Според Йоргенсен ЕС разполага с "инструментите, от които се нуждае", за да преживее още една зимна енергийна криза след руско-украинската война. Сред тях са пестене на енергия и повече възобновяема енергия.

Тя обаче заяви, че зависимостта на блока от износа на американски втечнен природен газ ще се запази, пише изданието.

"През следващите няколко десетилетия ще се нуждаем от известно количество изкопаеми горива в системата. И в този контекст ще има нужда от американска енергия", казва генералният директор по енергетиката в Европейската комисия.

Изявлението е един от най-силните сигнали от Брюксел, че държавите от ЕС ще потребяват американски втечнен природен газ и след края на десетилетието, въпреки опасенията на някои политици и природозащитници, че това може да попречи на постигането на амбициозните цели на блока в областта на климата, пише "Файненшъл Таймс".

Брюксел лавира между необходимостта да повиши енергийната си сигурност, като се откаже от руския газ, и постигането на целите за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. и намаляване на емисиите наполовина до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година ЕС сключи новаторски договор с администрацията на Байдън за осигуряване на допълнителни 50 млн. куб. м годишно американски втечнен природен газ поне до 2030 г. Споразумението беше сключено въз основа на това, че е в съответствие с целите на ЕС и САЩ в областта на климата и че и двете страни ще работят за намаляване на търсенето на газ.

Анализаторите твърдят, че изявленията на Йоргенсен ще помогнат за "разчистване на пътя напред" за европейските купувачи, които се колебаят дали да подпишат сделки с доставчици от САЩ след 2030 г.

"За американските разработчици, които се опитват да сключат сделки, това е наистина положителен сигнал", каза Фаузея Рахман, анализатор на LNG в консултантската компания ICIS.

Износът на втечнен природен газ от САЩ за ЕС се е увеличил повече от два пъти през миналата година, като 2022 г. достигна 56 млрд. куб. м, в сравнение с 22 млрд. куб. м година по-рано. В края на 2022 г. руският газ представляваше 16% от вноса на газ в ЕС, което е спад от 37% през март 2022 г.

Докато потоците по руските газопроводи са намалели, доставките на втечнен природен газ от Русия за Европа са рекордно високи.

По-рано този месец министърът на енергетиката на Белгия Тине Ван дер Страйтен призова блока да прекрати вноса на руски газ.

Американските компании за втечнен природен газ продължават да подписват нови дългосрочни договори за доставки с Европа.

Cheniere Energy, най-големият износител на втечнен природен газ от САЩ, договори два договора с базираните в Европа Equinor и BASF тази година, като обеща да доставя 2,55 млн. тона годишно през Атлантическия океан до 2040 г.

"Продължаваме да виждаме значителна нужда от природен газ в Европа в продължение на десетилетия, особено за крайните потребители, които ценят дългосрочното партньорство и сигурността на доставките", казва Анатол Фейгин, главен търговски директор на Cheniere.

Venture Global LNG, друг износител от САЩ, подписа през юни 20-годишен договор за доставка на 2,25 млн. тона гориво годишно на германската държавна компания SEFE (Securing Energy For Europe). Заедно с 20-годишния договор с EnBW, подписан през октомври, Venture Global се очаква да бъде най-големият доставчик на втечнен природен газ в Германия.

Сред някои европейски политици и активисти обаче нараства загрижеността, че изграждането на терминали за внос на газ и сключването на дългосрочни договори с доставчици от САЩ ще застраши целите на ЕС в областта на климата.

"Увеличаването на инфраструктурата за изкопаеми горива е в противоречие с тази цел", заяви Киаран Куф, ирландски депутат от Зелените.

"Късогледо е да увеличаваме зависимостта си от втечнен природен и шистов газ, точка. В крайна сметка трябва да се съсредоточим върху намаляването на зависимостта ни от изкопаеми горива. Увеличаването на използването на възобновяеми енергийни източници е приоритет и то вече надхвърля очакванията", каза той.

Миналата седмица ирландският съвет по планиране отказа да одобри изграждането на плаващ терминал за внос на втечнен природен газ от базираната в САЩ New Fortress Energy, като заяви, че това би било "неподходящо" преди прегледа на енергийните доставки в страната.

Министърът на околната среда на Ирландия Еймън Райън, който е член на Зелената партия, заяви, че бъдещето не е свързано с изкопаемите горива. "Във време, когато светът гори, не можем да разширяваме използването на газ", казва той, цитиран от "Файненшъл Таймс".