Инфлацията във Венецуела е достигнала 2959,8 процента през 2020 година, се посочва в оценка, публикувана днес от централната банка на страната и цитирана от Франс прес.

Отечтеният инфлационен темп от Венецуелската централна банка (ВЦБ), която е лоялна на правителството на Николас Мадуро, е под прогнозите на предишния парламент, избран през 2015 година и с доминиращо присъствие на опозицията, отбелязва БТА. От 2017 година той публикува собствен индекс на инфлацията.

През декември 2020 година този парламент обяви инфлация от 3045,92 процента за период януари-ноември.

Цените са нараснали с 46,6 процента през януари, което е забавяне спрямо декемврийския скок от 77,5 процента, според данните на централната банка на южноамериканската страна.

ВЦБ има навика да публикува цифри, които показват икономическите тенденции със закъснение, а понякога с месеци не оповестява никакви даннни. Последната й актуализирана оценка сочи инфлация от 844,1 процента с натрупване между януари и септември.

Венецуела, потънала в най-тежката криза в съвременната си история и в рецесия седма поредна година, е приключила 2019-а с инфлация от 9585,5 процента, според финансовата институция.

Междувременно местната валута - боливар - се обезцени и доларът спечели позиции в петролната страна с най-висока инфлация в света.