През цялата 2018 година пазарът на криптовалутите в света бе силно волатилен. Годишното ниво на тази волатилност прехвърли 100%, което означава, че на ден цената се е качвала или понижавала средно с 6%.

През декември 2017 година биткойнът достигна максимум от 20 000 долара за брой. Година по-късно - през декември 2018-а, той се срина до 3220 долара за брой. Някои нарекоха това "кървавата година" за криптовалутите. И наистина, след еуфорията от2017, когато всеки ден имаше поскъпване, през последните месеци на 2018 нещата се обърнаха и страхът от крах на криптоборсите взе връх.

Последните няколко месеца на годината доведоха до панически разпродажби и това само усили спада в цената. Дори Марк Доу, бивш икономист на Международния валутен фонд, закри своята позиция в биткойни през декември 2018 година, прогнозирайки непрекъснат спад на криптовалутата.

Но биткойнът не се предава. На 19 декември той регистрира ръст от 16% на седмична база и стойността му достигна 3742 долара. Общата капитализация на пазара също се повиши с 19.6% и достигна 122 милиарда долара. Дали това е временно събуждане, кратка илюзия или подготовка за нов ценови скок, ще разберем вероятно в началото на 2019 година.

Какви са прогнозите?

Повечето експерти са песимисти за криптовалутите през 2019 година. Според учредителя на една от криптоборсите Боби Ли, биткойнът ще продължи да се обезценява и през януари догодина ще стигне 2500 долара за брой.

Най-голямата опасност за биткойна догодина е свързана с решението на много държави да забранят търговията с него. Причината - собствениците на тази криптовалута са анонимни, което е прекрасна възможност за финансиране на тероризъм, както и за пране на пари.

Биткойнът не е подчинен на банкови структури, не е централизиран, а анонимността е негово основно предимство. Така че това едва ли ще се промени. Сред плюсовете му са и мигновените транзакции, както и липсата на високи комисионни при тях.

Според аналитиците на Forex Club в следващите няколко месеца биткойнът ще продължи да се обезценява и вероятно ще пробие и границата от 3000 долара за брой. Както се случва често при подобни ситуации, вече има и

конспиративна теория за случващото се на пазара за криптовалути.

"Има влиятелни играчи, които искат да изкупят голямо количество биткойни относително евтино. И те разполагат с достатъчно и отлично отработени инструменти, за да манипулират пазара в тази насока. Затова очаквам Биткойн да държи нисък курс, от време на време постепенно да пада още, и този процес да продължи дълго време, може би години. Вероятно падането ще бъде съпроводено с масивна astroturfing кампания как "балонът се спука", "пирамидата се срина", "лалетата станаха на лук" и т.н., за постепенно наплашване и на упоритите hodl-ери". Това пише блогърът Григор Гачев.

Според него, продължителният нисък курс ще позволи на влиятелните да изкупуват биткойни незабелязано, най-вероятно чрез подставени лица и фирми и огромен брой дребни акаунти, за да не привлекат внимание и да не се разкрие трикът. Ключовият момент в този процес вероятно ще е капитулацията на ИТ инвеститорите, които държат големи количества биткойни, и разпродажбата им. (Нищо чудно тази капитулация да бъде подпомогната от всевъзможни финансови проблеми, които те - разбира се, абсолютно случайно - ще срещнат през това време.) С някаква малка вероятност това може да стигне до публичност.

Далеч по-вероятно обаче е инвеститорите (които не са идиоти) да се договорят с влиятелните тихомълком зад кулисите. Вероятно договорката ще е да им продадат или подарят достатъчно биткойни. Влиятелните пък ще съдействат курсът на Биткойн след това да се качи достатъчно, за да не са инвеститорите на загуба. Ако инвеститорите се усетят достатъчно рано и се договорят за съвместни действия, това може да приближи значително приемането в икономиката и скока на курса на Биткойн. Появят ли се индикации за подобни сделки и прехвърляния, това може да е симптом, че "времето на Биткойн" идва. 

Случайност или тенденция е поевтиняването на криптовалутата през 2018 година?

Оказва се, че не е случайност, а по-скоро повтарящ се цикъл. През 2013-2014 година биткойнът е преживял вече подобен срив и е възкръснал. Според данни, представени от финансовият анализатор Теодор Минчев, в този период е имало срив на биткойна от 1100 долара (декември 2013 година) до 167 долара, като дъното е достигнато отново през декември 2014 година. Или понижение от 84.8%. Почти същото, което видяхме в периода от максимума през декември 2017 година - 20 000 долара за брой до дъното през декември 2018 година - 3220 долара за брой.

Сега лошата новина за инвеститорите. Защото след дъното от януари на 2014 година следват около 10-ина месеца на търговия на криптовалутата в изключително тесен диапазон - между 170 и 300 долара, преди отново да започне да поскъпва, за да достигнем до заветната 2017 година. 

Ако сценарият от 2013-2015 година се повтори, то това, което можем да очакваме от биткойна, е следното. Намиране на някакво дъно не много далеч от тук (3200 долара) и 200-дневната пълзяща средна величина. Известно време търговия в консолидация, в нашия случай между 3000 и 5100 долара - време, през което двете пълзящи ще се доближат една до друга - 50 и 200-дневната.

Оставане на 50-дневната над 200-дневната величина ще е критично, за да последваме сценария отпреди 5 години. А повишението на криптовалутата може да се очаква да се засили, при пробив на посочената граница от 5100 долара и по-точно при преминаване над 50-дневната средна. След това може отново да видим експоненциално поскъпване, което напълно е възможно да се случи отново в рамките на година, но най-вероятно между 2019 и 2020 година. При падане на предходния връх от 19 700 долара пък, можем да очакваме и по-нататъшно силно поскъпване, по подобие на 2014-а.

Разбира се, това може да стане, но може и да не стане. Всеки държател на биткойни трябва да реши сам какво да прави. При всички случаи обаче паниката е лош съветник освен когато процесът завърши със срив. Тогава и загубите ще са почти 100% от инвестицията.