Европейската общност за атомна енергия (ЕВРАТОМ) съобщи, че няма непосредствена заплаха за производството на ядрена енергия в Европа, ако Нигер, в която наскоро бе извършен военен преврат, намали доставките си на уран. 

Нигер е седмият по големина производител на уран в света, притежава най-висококачествените уранови руди в Африка и е един от основните износители на уран за Европа. 

ЕВРАТОМ уточни за Ройтерс, че Нигер е бил вторият по големина доставчик на уранова руда за Европейския съюз през миналата година. Франция, бившият колониален владетел на страната, е основен вносител на нигерски уран, който служи за захранването на многобройните френски атомни електроцентрали.

На фона на ескалиращата антифренска реторика хунтата обяви обаче, че спира износа на уран за Франция. Радиоактивната руда заема основно място в износа на Нигер.

Кризата едва обаче ще създаде проблеми за европейската ядрена енергетика като цяло, тъй като местните енергийни компании разполагат с достатъчно запаси от уран, за да захранят ядрените реактори за три години напред.

"Ако вносът от Нигер бъде намален, няма непосредствени рискове за сигурността на производството на ядрена енергия в краткосрочен план", констатират експертите на ЕВРАТОМ.

Европейска комисия също заяви, че Евросъюзът разполага с "достатъчни запаси от уран, за да смекчи всички краткосрочни рискове при доставките". "В средносрочен и дългосрочен план има достатъчно предлагане на световния пазар" за покриване на нуждите на ЕС, според говорител на ЕК.

Нигер, уранът, доставките за ЕС и Русия

През 2022 г. Нигер е доставила 2,975 тона природен уран за ЕС, което е отговаряло на 25,4 на сто от доставките на Съюза. Казахстан е бил най-големият доставчик за Общността, а Канада е останала на трета позиция, сочат данните на ЕВРАТОМ.

ЕС може да диверсифицира вноса си на уран до три години, включително чрез доставки от сега неактивни производствени обекти в Канада, Австралия и Намибия, както и благодарение от нови находища.

Някои анализатори обаче предполагат, че кризата може да има лавинообразен ефект, принуждавайки европейските правителства да преразгледат по-нататъшните наказателни действия срещу Русия, един от най-големите износители на уран в света. "Това може да има последствия на ниво ЕС. Уранът - и атомната енергия като цяло - все още не са обект на санкции", каза Фук-Вин Нгуен, енергиен експерт в института "Жак Делор" в Париж, пред американското издание "Политико".

"Ако ситуацията в Нигер обаче се влоши, това със сигурност ще усложни приемането на санкции за руския уран в краткосрочен план", допълни анализаторът.

През уикенда поддръжници на хунтата протестираха пред френското посолство в столицата Ниамей, хвърляха камъни по комплекса и се опитаха да го подпалят, преди да бъдат разпръснати от силите за сигурност. Някои развяваха руски знамена или носеха плакати с текст в подкрепа на руския президент Владимир Путин.

Сега, предвид несигурността на момента, нови въпроси витаят около урановата индустрия на Нигер. Какво ще стане с интересите на Франция? Ще постигнат ли други страни - главно Русия - евентуално споразумение с хунтата и ще получат ли концесии за разработване на природните ресурси на Нигер? Преди преврата Нигер вече проучваше възможности за енергийни инвестиции, включително разработването на нова уранова мина съвместно с Китай, припомня изданието.