Цели 1240 различни санкции е наложил ЕС на Русия от началото на войната срещу Украйна. Списъкът на забранените стоки е дълъг - от въглища и петрол до хайвер. Освен това бяха замразени лични активи на олигарси и валутни авоари на Руската централна банка за няколкостотин милиарда евро. Общо 10 пакета със санкции са наложили европейците на Русия досега, припомня АРД.

Но онова, което и до днес не фигурира в забранителните списъци, е уранът. Русия продължава да го изнася в страните от ЕС, а приходите от тази доходна търговия пълнят касите на Кремъл, посочва по-нататък германското издание. Но за това не е виновна Русия: няколко страни членки на ЕС държат да купуват именно руски уран, руски горивни елементи и руски ядрени технологии за своите атомни електроцентрали. Германският министър на икономиката Роберт Хабек сега е решен да промени това.

Вносът на руски уран може да бъде прекратен след преходен период

"Украинците искат уранът от Русия да бъде санкциониран", заяви Хабек в интервю за "Дойчландрадио" след посещението си в Киев в началото на април. Той смята, че това е необходимо, тъй като руската държава печели много пари от търговията с уран. Хабек знае, че вносът на руски уран не може да бъде прекратен незабавно, но е убеден, че това би могло да стане след преходен период от шест до девет месеца.

Берлин настоява сделките с руската атомна индустрия да бъдат включени в следващия списък със санкции на ЕС. Защото всички вече се убедиха, че Русия използва енергията като средство за натиск над различни държави. Предложението на Германия трябва да бъде обсъдено първо от посланиците на 27-те страни членки на общността, а още отсега е ясно, че постигането на съгласие няма да е лесно, особено като се знае, че някои страни, след които и България, имат стари съветски ядрени централи и не могат да спрат сътрудничеството си с руския държавен концерн Росатом.

Има алтернатива на руския уран

През 2021 година само 20% от внесения в ЕС уран е бил руски, други 24% са били от Казахстан и Узбекистан, които обаче са под руско влияние. Експертите все пак са категорични, че има алтернатива на руския уран - например внос от Канада, Австралия или ЮАР, макар и на по-високи цени. Същото се отнася и за обогатения уран, при който Русия държи 1/3 от световния пазар, твърди енергийният експерт Майкъл Шнайдер, цитиран от АРД.

Сериозна зависимост от Русия при горивните елементи

Затова пък при горивните елементи за атомни електроцентрали зависимостта от Русия е много сериозна, посочва експертът. В пет източноевропейски страни има общо 15 ядрени централи от съветски тип, които могат да работят само с руско ядрено гориво. "А това без никакво съмнение представлява огромна зависимост от Русия", казва Шнайдер.

Същевременно той посочва, че съпротивата срещу плановете на Германия за прекратяване на вноса на руски уран не идва от Източна Европа, а от друго място: "Франция има много причини да е против налагането на такива санкции срещу Русия", твърди експертът.

Защо Франция би била против мерките

През декември 2021 г. "Фраматом" - дъщерното дружество на френската EDF, най-големия оператор на атомни електроцентрали в света - подписа дългосрочно стратегическо споразумение с руската държавна корпорация Росатом. В началото на 2022 г. президентът Макрон предложи на Росатом да придобие дял от 20% в собствеността на дружеството, което произвежда специални турбини за атомните електроцентрали във Франция. Ако сътрудничеството в ядрената област залегне в новия пакт от санкции срещу Русия, това ще означава Франция да загуби практически единствения си пазар за продажба на своите турбини, посочва още Майкъл Шнайдер.

Материалът е публикуван в DW