Цената на урана на световните стокови борси се е покачила почти с 8 процента заради събитията от последните дни в Казахстан, предадоха ТАСС и БТА, като се позоват на агенция "Блумбърг".

Според специализираната платформа UxC цената за фунт уран е скочила вчера до 45,25 долара при 42 долара във вторник. Един фунт се равнява на 0,45 килограма.

Казахстан произвежда около 40 процента от добивания в света уран.

Заради безредиците в страната акциите на компанията "Казатомпром", която се занимава с добив на уран, спаднаха с 8,8 процента на борсата в Лондон.

Въпреки оставката на правителството, ситуацията в Казахстан продължава да ескалира, стигна се до безредици и палежи. С падането на нощта бунтовете, възпламенени от вдигането на цените на газа, прераснаха във въоръжени боеве между бунтовници и силите на реда в Алмати. Съобщава се за поне 8 жертви сред силите на реда и над 500 ранени.

Президентът на Казахстан поиска и получи помощ от страните в ОДКБ, където членува заедно с Русия и още няколко бивши съветски републики. Миротворческите сили ще пристигнат в Казастан още на 6 януари сутринта.

По-рано бунтовниците завзеха международното летище, а късно вечерта президентът обяви, че е в ход антитерористична операция. На територията на страната е обявено извънредно положение до 19 януари.

По думите на държавния глава вече се водят престрелки в подстъпите на града между въоръжени бунтовници и въздушно-десантни подразделения. Стрелба от автомати се чува и на любителски видеа в Телеграм.

Токаев заяви, че разглежда протестите, прераснали в безредици, като акт на агресия.