Държавата ще успее да успокои положението чрез разумно разпределение на допълнителните приходи, които получава вследствие на високата цена на тока. Това прогнозира пред БНР изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Той апелира "да не се опитваме да счупим един работещ борсов пазар, който функционира по всички европейски правила, напълно прозрачно и проследимо". По думите му държавата трябва да намери механизми за подпомагане на засегнатите бизнеси и населението, "страдащи от тези високи цени на електрическата енергия".

Борсовият пазар работи на абсолютно пазарен принцип, увери той.

"Това е свободен пазар. Ние не сме хората, които ще казваме на продавачите и купувачите на каква цена да купуват или какви количества и т.н."

Константинов поясни, че ако е имало екстремни стойности в търговията с електричество в сегмента ден напред, то те са функция единствено на пазарното поведение на купувачите и продавачите в конкретен момент. Затова когато се анализират цените, това трябва да се прави за по-дълъг период от време, поне за месец.

Без пазарът да бъде манипулиран, самото говорене за това представлява манипулация, коментира Константин Константинов.

Според него, ако свободният пазар бъде урегулиран, "ще се върнем 15 години назад".