Резкият скок в цената на природния газ на световните пазари доведе до шоково поскъпване на парното и тока. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявиха, че ако цената на газа не започне да се понижава, то вероятно ще се наложи извънредно поскъпване на електрическата и топлинната енергия от януари 2022 г.

На 1 юли тази година КЕВР одобри по-високите цени на тока и парното, като средното повишение на електроенергията за страната беше 4,40%, а на парното с близо 17 на сто. Именно ценовият скок на енергията доведе до осезаемо повишение на производствените цени. Това се отрази на редица сектори, като десетки стоки и услуги вече се предлагат по-скъпо, сред които хлябът и олиото.

"С повишеното икономическо търсене, наблюдаваме и известен шок при енергийните цени. А цялото това икономическо развитие е примесено с технически проблеми. В случая става дума за доставките на природен газ в Европа", обясни пред Bulgaria On Air икономистът Калоян Стайков от Института по енергиен мениджмънт. Според него това автоматично се отразява на цената при производството на електрическа енергия и при цените на регулираните услуги, като например на ВиК дружествата.

"Всичко това е допълнителен разход за домакинствата, но не бива да забравяме, че с разходите се увеличават и доходите. За първите няколко месеца на годината виждаме ръст на заплатите от 11-12 %. Има и сериозно увеличение на пенсиите, както и добавките, след актуализацията на бюджета", припомни Стайков. По думите му заедно с ръста на цените имаме и ръст на доходите, който е изпреварващ и това не е за подценяване.

"Наблюдава се изпреварващо възстановяване на търсенето. В много производства се вижда възстановяване на производствата на предкризисните нива, което означава и възстановяване на доходите. При други сектори възстановяването е бавно и трудно - например заведенията и туризма", обясни още икономистът.

Стайков припомни, че в България бизнесът и потребителите не бяха доволни, когато се използваше старата формула за пресмятане на цената на природния газ за девет месеца назад. Тогава по-бавно се усещаше поскъпването или намалението на синьото гориво сред потребителите.

Резкия скок в цените няма да бъде компенсиран чрез социални добавки

"Битовите потребители няма да усетят така остро поскъпването, въпреки че то надмина всички очаквания". Това обясни и Галина Александрова, главен редактор на интернет портала 3eNews. По думите ѝ "при природния газ цената на газа вече стигна 800 долара, но прогнозите са за 1000 долара за хиляда куб. метра. Това е близо пет пъти поскъпване на природния газ, спрямо миналата годината. Цена на тока на европейските борси през миналата седмица бе в диапазона 152 - 156 евро/мвтч. Но според прогнозите може да стане и 160 евро/мвтч.", обясни тя в предаването.

Високите цени удариха индустрията, а битовите потребители ще усетят това по сметките в магазините, припомни Александрова. Според нея актуализацията на цената на електроенергията може да има след нова година и прогнозите не са много оптимистични. Вече се говори за увеличение от между 12 и почти немислимите 50 % скок в цената за бита. Това важи и за цената на парното с около 20 на сто, което се очаква след Нова година. "Това не може да се компенсира с нарасналите доходи на населението, които бяха административно повишени", категорична бе Александрова.

3e-news.net