Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" и МВР са влезли днес на проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Фокусът на проверката не е ясен, но е свързан с високите цени на енергоносителите в последните седмици. За проверката потвърдиха пред 3eNews и Dir.bg от КЕВР.

Става въпрос за преглед на вътрешна документация на енергийния регулатор, обясниха оттам. Има документи, които са свързани и с търговията с електроенергия на свободния пазар, където се наблюдава бум в последните месеци. Именно КЕВР може да извършва проверки по повод на дейността на енергийната борса и участниците на нея, спазвайки изискванията по REMIT (Регламент относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия - The Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency).

От КЕВР вече обявиха, че оказват пълно съдействие на служителите на ДАНС и МВР.

Припомняме, че още на 11 август експерти на Държавната агенция "Национална сигурност" и на вътрешното министерство направиха проверка на работата на Българската независима енергийна борса. Малко след това проверка бе направена и в Българския енергиен холдинг, който е принципал на основните производители на електроенергия за свободния пазар у нас.

Проверката през август бе инициирана и по сигнал на бизнеса. От Асоциацията на индустриалния капитал в България тогава внесоха сигнал до правителството заради високите цени на свободния пазар. Държавата все още не е обявила резултати от тази проверка по сигнал.

Последното предложение на АИКБ в посока успокояване на енергийните цени бе за въвеждане на компенсационен механизъм за бизнеса през зимните месеци.