Техническият комитет на групата ОПЕК+ предупреждава, че повишаването на броя на заразените от коронавирус в някои страни може да ограничи търсенето на петрол въпреки признаците на икономическо възстановяване и първите сигнали за намаляване на петролните запаси, според вътрешен документ, видян от Ройтерс, предаде БТА.

По-късно днес ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и съюзниците на картела, начело с Русия (ОПЕК+), ще имат онлайн среща, за да обсъдят изпълнението на ограничението на добива, за което са се договорили, и тенденциите в търсенето на фона на понижаващите се цени на петрола и губещото инерция икономическо възстановяване.

Министерството на финансите на Русия междувременно съобщи, че не вижда причина да определя в тригодишния бюджет за 2021-2023-а цена на петрола над 43-44 долара за барел заради бавното възстановяване на световното търсене.

Министър Антон Силуанов каза в интервю по телевизия Россия 24, че търсенето на петрол в света се възстановява, но не толкова бързо, колкото би могло. Ето защо в прогнозата сме заложили, бих казал, на умерено консервативно равнище - около 43-44 долара за барел, отбеляза Силуанов, цитиран от ТАСС.

Макропрогнозата за 2020-2023 година предвижда средна годишна цена сорта Юралс от 41,8 за барел през 2020 година. Тя ще нарасне до 45,3 долара за барел през 2021 година, 46,6 долара за барел през 2022 година и 47,5 долара за барел през 2023 година.