Субсидиите, които Полша предоставя на фермерите си в отговор на скока на износа на зърно от Украйна, не съответстват на правилата на Световната търговска организация (СТО). Това заяви днес заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Тези субсидии отиват отвъд това, което е разрешено от правилата на СТО. Те може и да имат минимално влияние, но могат и да са източник на търговски смущения по целия свят", каза Качка на конференция на Международния съвет по зърното в Лондон.

Полското правителство одобри субсидии за фермерите си по-рано през годината, за да могат да се конкурират с изобилието от зърнени храни от Украйна, които са се натрупали в Полша и други страни в Източна Европа.

Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украинското зърно, за да се компенсира по-бавният износ през черноморските пристанища на страната след руската инвазия през февруари 2022 година.

Междувременно Европейската комисия изрази днес готовност да продължи разговорите, свързани с трудностите, предизвикани от украинския земеделски внос в горепосочените страни. Решени сме да продължим обсъжданията открито, заяви говорител на комисията, цитиран от кореспондент на БТА.

Говорителят уточни, че заради продължаването на преговорите все още не е възможно осигуряването на одобрените през май допълнителни средства. Според разчета България следва да получи 9,77 милиона евро обезщетение, Унгария - 15,93 милиона евро, Полша - 39,33 милиона евро, Румъния - 29,73 милиона евро, Словакия - 5,24 милиона евро.

Знаем, че все още трудностите не са преодолени, някои от тези страни изпитват затруднения, свързани с възможностите за съхранение на реколтата, поясни говорителят. Той отбеляза, че за да започне изплащането на обезщетенията за земеделците от петте посочени държави, трябва да бъдат отменени националните ограничения.

Наскоро говорител на ЕК поясни, че Унгария все още не е отменила своите ограничителни мерки и това пречи за отпускане на сумите за обезщетение на земеделците.