Потребителите ще получат по-високи сметки не за ток, а по линия на топлофикациите, тъй като основният ресурс, който използват те е природният газ. Това стана ясно от изказване на икономиста Калоян Стайков в ефира на Нова тв. По думите му може да очакваме натиск от страна на цената на водата, тъй като електроенергията е голяма част от себестойността на услугата.

"Цените за електроенергията са регулирани за домакинствата. Бизнесът е този, който на практика ще бъде изложен на натиска от поскъпването на тока - поне през следващите няколко месеца", заяви той. Той коментира, че при крайните цени на стоките скокът на цената на тока няма да се отрази, защото конкуренцията е голяма и компаниите не могат да си позволят да играят много със цените.

"Това ще бъде са сметка на инвестиции и разширяване на производство", добави той. 

Според него държавните централи трябва да реагират в тази ситуация и когато видят, че цените се увеличават да се включат в производството на ток и да генерират печалба.

"За съжаление не виждаме това на практика. Това се случва единствено, когато се обади министърът. Това е основният проблем, от който избягахме през 2017-а и 2018-а, когато бизнесът отново протестираше именно заради продаване на електрическа енергия", обясни той.