Години наред криптовалутите се възприемаха от повечето инвеститори като актив, който привлича престъпници и хора с много пари. През последните две години, обаче, отношението към тези валути се промени, и най-много към най-популярната - биткойна. И с основание, защото на този етап няма друг актив, който да има изключително висока доходност и много бързо да се е отплащал на своите притежатели, какъвто е биткойнът.

Заради това най-популярната криптовалута през последните години се купува не само от обикновени хора, но и от инвестиционни фондове, както и от големи корпорации и други институционални инвеститори. Някои от тях дори вземат заеми, за да закупят повече от криптовалутата. В същото време нейният анонимен характер и липсата на ясни пазарни правила поражда опасения, че може да се използва за пране на пари и други незаконни дейности.

Едно сравнение на Bloomberg. Доларът като световна резервна валута е поевтинял през 2020 година, при годишна инфлация от 1.2%, като се е обезценил спрямо другите фиатни валути* средно с 4%. За разлика от зелените пари, златото в доларово изражение поскъпна с 15%. И в същото време доларовата цена на биткойна (BTC) се е повишила с 394% от 7 347.49 долара на 2 януари до 28 990 долара на 31 декември 2020 година.

Темпът, с който нараства биткойнът през миналата година, не само че се запази, но се и ускори в началото на новата 2021 година с нови 111% до 25 януари, когато най-популярната американска специализирана борса за криптовалути Coinbase отчете 32 277.40 долара. А в един момент дори скочи със 140%, когато достигна на 8 януари тази година рекордните 40 675.80 долара. Така за 4 години вложенията в биткойни са нараснали с колосалните 35 пъти - от 924.98 долара на 25 януари 2017 година до 32 277.40 долара към 25 януари 2021 година, като изключваме върха от 8 януари.

Отношението към крипто валутата се променя

Всичко това изненада много хора, а немалко от тях още в края на миналата година промениха мнението си за дигиталните пари. Израелско-британската инвестиционна платформа e-Toro съобщи, че през първите 20 дни на 2021 г. са регистрирани над 530 000 нови акаунта. Освен това, броят на новите потребители на платформата, които инвестират за първи път в криптовалута, се е увеличил с повече от 100% в сравнение с 2019 година.

Промени се отношението и на институционалните инвеститори, които бяха привлечени от криптопазара, както и на играчи с голям ентусиазъм за децентрализирано финансиране (DeFi), чрез което предприемачите в крипто индустрията могат да пресъздадат стандартни финансови инструменти извън контрола на компании или правителства.

Според анализатора на криптопазара в датската банка Saxo Bank Андерс Нистин, който е автор на последната прогноза на кредитната институция за 2021 година в частта за криптовалутите, публикуван на 26 януари, DeFi е вече индустрия, и ще продължи да привлича не само индивидуални играчи, но и институционални инвеститори, особено ако отпаднат всякакви съмнения за "пране на пари".

Добре е да се припомни позицията на икономиста от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, с помощта на Bloomberg. Когато биткойните се разпродаваха с големи отстъпки, Рубини не се сдържа. През февруари 2018 година той заяви, "биткойнът е най-големият балон в човешката история". Цената му сега ще се "срине до нула", добави икономистът. Осем месеца по-късно Рубини отново влезе в битката, давайки показания в Конгреса. Той осъди биткойна, като го нарече "майката на всички измами". Какво се случи след повече от две години.

През ноември 2020 г. Рубини е принуден да промени отношението си. В интервю за Yahoo Finance той призна, че биткойнът може "да има стойност като депозиран актив, защото ... е много трудно да се намали стойността му, тъй като има алгоритъм, който решава колко пари в крайна сметка ще донесат или ще загубят биткойните".

Рубини не е единственият, който е бил принуден да преоцени биткойна през миналата година. Сред големите инвеститори, решили да заложат на неговото повишение бяха Пол Тюдор Джоунс (милиардер и мениджър на хеджфонда Tudor Investment Corporation), Стан Друкенмилер (един от най-успешните портфолио-мениджъри за последните три десетилетия) и Бил Милър (инвеститор, мениджър на фондове и филантроп) . Дори финансистът Рей Далио (бивш инвестиционен директор на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates) призна пред Bloomberg, че "не разбира нищо от биткойни, но това не означава, че те не съществуват."

Ползите от децентрализираната валута

Доставката на фиатни пари се контролира от правителствата и централните банки чрез възможността да се печатат пари по тяхна воля и без златно покритие. Това е довело до много случаи на хиперинфлация през последните векове, като Западната Римска империя е един от първите примери. С бързо разрастващата се империя разходите за военни, логистични и административни дейности непрекъснато се увеличават. За да покрият скандалните разходи, римляните непрекъснато секат нови монети с по-ниска чистота на сребро, отдалечавайки богатството от хората и обезценявайки валутата. Това обезценяване на монети и произтичащата от това хиперинфлация в крайна сметка допринасят за краха на Западната Римска империя, припомня анализаторът на Saxo Bank.

Страхът от обезценяване на паричната система в миналото е карал хората да търсят неефективни бартерни методи, а в по-ново време - активи, защитени от инфлация като злато и имоти в най-общ смисъл. Въпреки че биткойнът (BTC) все още е твърде нестабилен, за да се нарече сигурно убежище, децентрализираният характер на криптовалутите привлича инвеститорите като хеджиране срещу инфлацията, както се случи през 2018 г., когато Венецуела преживя един от най-лошите си периоди на хиперинфлация след Втората световна война. Заради ограниченото си предлагане от 21 милиона BTC, когато всички биткойни са изкопани, биткойнът се превръща в дефицитен и много търсен актив, който може в един момент да се разглежда като финансов вариант при евентуален колапс на сегашната фиатна парична система, категоричен е Андерс Нистин.

Проблемът с копачите

Последният пример е от края на миналата седмица от Иран. Управляващите в Техеран обвиниха биткойна за проблемите с електрозахранването на столицата на ислямската република. Правителството предприе широкообхватни мерки за контрол на центровете за обработка на биткойни, които потребяват огромно количество електроенергия за захранване на специализираните си компютри и за тяхното охлаждане, а това натоварва иранската електрическа мрежа.

Иран е убежище за т. нар. копачи и е сред първите 10 държави с най-голям капацитет за "добив" на биткойни в света - 450 мегавата на ден. Иранските власти закриха 1600 центъра в цялата страна, включително за първи път и оторизирани. Случаят с Иран отново повдигна темата за правилата на този нов пазар, които да изхвърлят нарушителите, заради които остават подозренията, че биткойнът е изключително спекулативен актив.

При ограниченото предлагане на биткойни и големите енергийни разходи, свързани с верифициране на трансакциите чрез т. нар. копаене, най-популярната крипто валута много често става обект на нерегламентирана търговия. Затова от доста време финансовите регулатори и банките отправят предупреждения към инвеститорите. Британският финансов регулатор заяви преди седмица, че хората, които купуват или инвестират в компании, свързани с криптовалута, "трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари". И една от най-големите швейцарски банки UBS напомни на клиентите си, че биткойнът е рисков и може да падне до нула.

За глобална регулация на този пазар апелира и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, тъй като "в някои случаи биткойнът бил използван за пране на пари". Заради това, "всички вратички за подобни схеми трябва да бъдат затворени", посочи Лагард. По нейните думи, биткойнът е силно спекулативен актив, който е част както от дребни схеми и интереси, така и от незаконни дейности като прането на пари. "Трябва да има регулация. Това трябва да се приложи и съгласува на глобално ниво", подчерта президентът на ЕЦБ.

Прогнозата

На традиционните капиталови пазари инвеститорите търсят акции и облигации и свързани с тях инструменти, за да постигнат положителна възвръщаемост. Въпреки че през 2020 г. крипто инвеститорите спечелили големи суми, огромната нестабилност на криптовалутите изисква повишено внимание при търговията с тях. Това беше илюстрирано в средата на март миналата година, когато биткойнът и етериумът загубиха близо половината от стойността си само за един ден, след като всички пазари изпаднаха в паника от нарастващия брой на заразени с Covid-19.

Освен като хеджиране срещу инфлация, инвестицията в крипто валути може да се разглежда и като опция за залог, като при акциите, но има опасност да бъде намален до нулева стойност, но и да даде многократна възвръщаемост, прогнозират анализаторите на Saxo Bank.

Поглеждайки към 2021 г. и отвъд спекулативните инвеститори, положителните настроения в крипто пространството разчитат на все по-широкото възприемане на тези валути, както и на успешното развитие на технологичната инфраструктура, за да се справи с нарастващите изисквания към електрическата мрежа. В същото време на хоризонта все още дебнат заплахите от регулаторни предизвикателства, но в същото време поради тяхната липса има опасност от хакери-измамници или трусове като през март миналата година.

През 2020 г. криптовалутите започнаха да се променят - от неясни към институционални и прозрачни. От Saxo Bank определят два фактора, които движат пазара в момента: възможността да заложите 3 до 5 процента от портфолиото си на нещо, което може да доведе до многократна възвръщаемост, и безумното количество фиатни пари в обращение, които притискат депозитните лихви. По-младите поколения, а сега все по-често и мениджъри на финансови активи, са готови да се обзаложат, че технологията ще надживее парите без обезпечение (фиатните пари) и основният пазар ще бъде от дигиталните валути.

Не са малко и резервите към подобни очаквания. Потвърждава го проучване на Deutsche Bank от миналата седмица сред повече от 620 професионални участници на пазара. От всички анкетирани, 89% смятат, че на финансовите пазари вече има активи, чиято цена е в територията на "балоните", а 50% дават на биткойна 10 точки от 10 възможни по скалата на финансовите "балони".

*Фиатните пари представляват наложено със закон платежно средство в рамките на определена територия, което се емитира от централна банка, без да е обезпечено от физически активи, като златото, например. Тяхното наименование идва от латинската дума "fiat", която означава "определям"; или те са избрани за пари от властите. Всъщност всички съвременни хартиени пари представляват фиатни пари, след като през 1971 г. щатският долар, последната свързана със златото валута, престава да бъде обезпечена чрез благороден метал.