Топ брокери на Уолстрийт от Goldman Sachs и Morgan Stanley понижиха рейтингите си на Tesla, заявявайки, че акциите на производителя на електрически автомобили са надценени, два дни след като цената им за първи път надскочи 1000 долара за брой, предава Economic.bg.

Въпреки че дългосрочната им прогноза за перспективите пред компанията остава положителна, брокерите смятат, че текущата ѝ оценка подценява рисковете, в това число от увеличаващата се конкуренция на пазара на електрически превози, на който дори едновремешни гиганти като General Motors и Ford Motor също удвоиха инвестициите си.

"Ние подчертаваме рисковете за китайско-американската търговия, краткосрочното търсене, капиталовите нужди и технологичната конкуренция като ключови мечи вектори, които смятаме, че заслужават повече внимание", казва анализаторът от Morgan Stanley Адам Джонас в петък, цитиран от Reuters.

Morgan Stanley намали рейтинга и се присъедини към дузина други брокера, които препоръчват продажбата на акциите. А след понижаването на Goldman Sachs до "неутрален" рейтинг, Tesla вече се сблъска с призив за "задържане" от страна на 12 анализатори и за "купувай" от 9 брокера.

Акциите на Tesla, които са скочили с цели 360% през последните дванадесет месеца, са намалели с близо 1% при ранната търговия.