Израел е продал миналата година оръжие и военна техника за 11,3 милиарда долара, което е с 3 млрд. долара повече, отколкото през 2020 г., съобщи министерството на отбраната, цитирано от ТАСС и БТА.

"Израелският оръжеен износ отбеляза нов рекорд през 2021 г., възлизайки на 11,3 млрд. долара. Сключените нови договори се увеличиха с 30 процента в сравнение с 2020 г.", посочи в изявление пресслужбата на министерството.

Какво продава 

Най-голям дял от оръжейния износ (20%) представляват ракетите, реактивните снаряди и системите за противовъздушна отбрана. Услугите за обучение съставляват 15% от него. Продажбите включват също безпилотни летателни апарати и системи (9%), радари и средства за радиоелектронна борба (9%), пилотирани самолети и авиационна електроника (9%), наблюдение и оптоелектроника (5%), бойни модули и пускови установки (7%), транспортни средства и бронетранспортьори (7%), комуникационни системи, разузнаване и киберсистеми, както и боеприпаси.

Къде продава

Пресслужбата отбелязва, че 34% от износа е бил осъществен в страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, 41% - в европейски страни, 12% - в Северна Америка, и по 3% - в Африка и Латинска Америка.

7% от израелския военен износ е бил предназначен за арабските страни, подписали т. нар. "Авраамови споразумения", уточни министерството. 

През септември 2020 г., с посредничеството на САЩ, Израел подписа във Вашингтон споразумения за нормализиране на отношенията с Обединение арабски емирства и Бахрейн. Впоследствие нормализиране на отношенията с Израел обявиха Судан и Мароко. Преди "Авраамовите споразумения" арабските страните, с които Израел поддържаше дипломатически връзки, бяха само Египет (от 1979 г.) и Йордания (от 1994 г.), припомня ТАСС.