Като следя цените на нидерландската борса ТиТиЕф (TTF) в Нидерландия към 1 март цената на природния газ ще намалее с още около 10 лева, което значи, че очаквам тя да се понижи под 110 лева за мегаватчас. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти преди началото на кръгла маса, на която ще се дискутира днес развитието на електроенергийните мрежи, цитиран от БТА.

КЕВР обсъжда днес на открито заседание предложеното от "Булгаргаз" 4-процентно поевтиняване на природния газ за март. В доклада е записано, че общественият доставчик предлага за утвърждаване цена на природния газ за март от 119,33 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. КЕВР утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 124,34 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Иван Иванов добави, че благодарение на изчисленията, които регулаторът е направил досега, цената от 119,33 лв./MWh вече намалена до 118,63 лева поради някои пропуски, които КЕВР е отчел.

Окончателното предложение за утвърждаване на цена на природния газ за март 2023 г., "Булгаргаз" ще депозира в КЕВР на 1 март 2023 г., при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 28 февруари 2023 г. Същия ден КЕВР ще утвърди окончателната цена за месеца.

Как се движат борсовите цени

Цената на природния газ в Европа се понижи с 1,04 процента към 9:44 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата снощи, показват данните от лондонската борса ICE.

Фючърсите за март на хъба TTF се търгуват на равнище от 50,05 евро за мегаватчас или малко над 530 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 49,35 евро за мегаватчас, докато късно вчера затвори при 50,56 евро за мегаватчас. Данните сочат, че от 17 февруари цената се задържа на нива от около 50 евро за мегаватчас.

В същото време природният газ на "Газов хъб Балкан" в сегмента "Ден напред" с ден на доставка за днес поскъпна с 3,34 процента до 107,71 лева за мегаватчас в сравнение с цената му с ден на доставка за вчера от 104,23 лева за мегаватчас.

Данните показват, че за последните три дни цената на българската газова борса се е повишила с около 13 процента.