С близо 31 процента по-ниска цена на природния газ за февруари спрямо действащата за януари предлага газовият доставчик "Булгаргаз" за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

124,35 лева/мегаватчас (MWh), без акциз и ДДС, е окончателно предложената цена за този месец, на която "Булгаргаз" ЕАД да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от компанията.

По-рано "Булгаргаз" предлагаше на Комисията за енергийно и водно регулиране да утвърди цена от 135 лв./мвтЧ за февруари - т.е. с 25% по-ниска от януарската. Намалението на цената беше обяснено с по-ниските котировки на международните борси и по-ниската цена на нагнетения газ през последните 2 месеца в газохранилището в Чирен. Тогава изпълнителният директор на обществения доставчик Деница Златева заяви, че е възможно да се постигне още по-добра цена за потребителите.

Цената на природния газ за януари е в размер на 179,33 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Окончателното решение за цената на синьото гориво КЕВР за февруари ще вземе по-късно днес на закрито заседание.