Еврото беше потопено близо до многомесечно дъно спрямо основните си конкуренти в сряда, след като италианската политическа криза се задълбочи, което повиши вероятността за предсрочни избори, а някои пазарни участници се опасяват, че може да доведе до евроскептично правителство в Рим, съобщава Инфосток.

Източници, близки до някои от основните партии в Италия, заявиха пред "Ройтерс", че сега има шанс президентът Серджо Матарела да разпусне парламента през следващите дни и да изпрати италианците обратно пред урните на 29 юли.

Еврото, което се понижи до 10-месечно дъно от 1.1510 долара във вторник, отново се понижи до 1.1542 долара, при слаба азиатска търговия. Единната валута е спаднала с 4.5 процента през месец май.

Доходността на 10-годишните италиански държавни облигации е скочила до 3.19 процента, след като цените на облигациите паднаха спрямо нивата от преди около две седмици, когато доходността им беше малко под 2 процента.

Доходността на краткосрочните 2-годишни облигации се повишиха до 2.71 процента за една нощ от 0.84 процента в края на търговията във вторник.

"Това, което се случва на пазарите, показва, че ранните избори ще доведат до победа на евроскептиците и излизане на Италия от еврозоната", коментира Макото Ножи, старши анализатор в SMBC Nikko Securities в Сингапур.

Еврото спадна с 1 процент спрямо швейцарския франк и достигна 1,1445 франка за едно евро. От началото на май единната европейска валута е загубила 4,4 процента, което е най-големия спад от януари 2015 г., когато централната банка на Швейцария свали тавана на швейцарския франк спрямо еврото.

Спрямо йената еврото достигна 125.31 йени, след като удари 11-месечно дъно от 124.62 йени за една нощ, отдалечавайки се от нивото от 131 йени за едно евро отпреди близо седмица.

"Не се опитвайте да хванете падащ нож" е фразата, която чувам много често днес", коментира Барт Уакабаяши, управител на клон на японската банка State Street Bank в Токио. Той препоръчва да се изчака, за да се види в каква посока ще тръгне еврото.

Доларът се понижи с 0,3 процента, до 108,38 йени, след като в един момент във вторник достигна 5-седмично най-ниско ниво от 108,115 йени, тъй като апетитът за риск сред инвеститорите нарасна, което повиши йената.

Инвеститорите също така са предпазливи от ескалация на търговските отношения между Съединените щати и Китай, след като Белия дом заяви, че все още има опасност от налагане на вносни мита за китайски стоки за 50 милиарда долара.

Вашингтон обяви, че ще въведе митата, освен ако Пекин не се откаже от кражбата на американската интелектуална собственост.

Доходността на американските облигации се е понижи през последните няколко дни, което подкопава привлекателността към долара. Затова очакванията са, че Федералният резерв на САЩ (ФЕД) ще повиши лихвените проценти още поне два пъти тази година.

Политическият риск в Европа отслабва британския паунд, който достигна шестмесечно дъно от 1.3205 долара във вторник, а днес се повиши леко и се търгува на ниво от 1.3259 долара за един паунд.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути достигна 94.829 пункта, ниво, което е близо до техническия връх от около 95.15 пункта, който беше докоснат през октомври и ноември миналата година.