Няколко представители на италианския банков сектор призоваха днес пазарите за спокойствие, подчертавайки че основите на страната са "здрави", въпреки политическата криза, която я разтърсва, предаде Франс прес.

"Положението е сериозно и няма оправдания, освен емоционални, за това, което се случва на пазарите", заяви управителят на централната италианска банка Иняцио Виско на годишната среща на институцията.

Разликата между лихвите по италианските и германските държавни облигации днес сутринта премина границата от 300 точки, преди да се закрепи на 280 точки, заради опасенията, породено от политическата криза.

На Миланската фондова борса индексът FTSE Mib спадна с 3,3 процента. Той губеше 1,5 процента към 13:00 часа по Гринуич.

На срещата на централната италианска банка ръководителят на банка Интеза Санпаоло (Intesa Sanpaolo) Карло Месина подчерта, че фазите на "несигурност" предизвикват "безпокойство сред институционалните инвеститори" и те се отразяват на продажбите. "Честно казано основите на страната са здрави", допълни той.

"На този етап трябва да запазим спокойствие, защото са важни основите, а това, което е на път да се случи на пазарите, няма никаква връзка с основите на нашата страна", допълни Месина