Италианската полиция разби мрежа за производство на фалшификати на прочутото италианско вино Сасикая (Sassicaia), смятано за едно от най-изисканите в света и продавано по стотици евро бутилката, съобщи Финансовата гвардия (Guardia di Finanza) в сряда, 14 октомври.

Червеното вино Богери Сасикая (Sassicaia Bolgheri DOC) се произвежда от район по крайбрежието на Тоскана и едно от най-прочутите италиански вина от появата му на пазара през 70-те години на миналия век.

Представители на Финансовата гвардия заявиха, че мрежата за фалшифициране на виното е бутилирала по-нискокачествено вино от Сицилия в склад край Милано, като старателно са били възпроизведени етикетът и опаковките на оригиналното вино.


Виното, използвано за бутилиране, е от Сицилия, бутилките - от Турция, а производството на етикети, тапи, кашони и опаковъчна хартия е съсредоточено в България, се казва в съобщението на Финансовата гвардия.


"Бутилките и опаковките бяха напълно идентични с оригиналите", каза Дарио Сопранцети, полковник от финансовата полиция, пред репортери, цитиран от "Торонто сън" (Toronto Sun). "Дори теглото на тънката опаковъчна хартия беше същото", каза той.

Опаковачните материали идват от България

Снимка: Guardia di Finanza/youtube

Двама мъже, баща и син, са поставени под домашен арест, а други 11 души са разследвани след операцията, започнала миналата година, когато фалшив кашон за вино падна от камион и беше намерен на пътя.

В края на септември в провинция Милано са иззети около 80 000 фалшиви единици, включително етикети, бутилки, капачки, дървени касети и др., готови за пакетиране на около 1100 кашона вино "Sassicaia 2015" с общо 6600 бутилки, чиято пазарна стойност, ако продуктът беше оригинален, би била близо 2 милиона евро, съобщи Финансовата гвардия.

Кои са клиентите

Акцията е осуетила изпълнение на 41 поръчки за Sassicaia 2015, вече опаковани и готови за продажба. Това, което се знае досега, е за производството и продажбата на паралелния незаконен пазар на около 700 каси фалшифицирани вина на месец, общо 4200 бутилки, генерирайки около 400 000 евро нелегален доход. Но все още не е ясно колко дълго е била в ход операцията.

Клиентите са предимно корейци, китайци и руснаци - вече направили поръчки за хиляда бутилки, докато малка част е била предназначена за вътрешния пазар. Арестуваните двама души в склада, използван за незаконната дейност, са отговаряли за бутилирането, лепенето на етикети и опаковането на бутилките с хартия и поставянето им в кашони.

Колко губи Италия

Италианската индустрия за луксозни стоки, един от най-важните сектори на бизнеса в страната, който включва изтънчени храни и напитки, е изправен пред постоянна битка срещу фалшифицирането.

В доклад за 2018 г. ОИСР оценява, че фалшификатите са донесли на италианските производители на храни и напитки 4,2 милиарда евро загуби.

Когато полицията нахлу в склада, фалшификаторите бяха маскирали производството си като рядка реколта от 2015 г., определена за най-доброто вино в света от "Уайн Спектейтър" (Wine Spectator), американско търговско издание, което води годишна класация.

В хода на разследването са прехванати телефонни разговори, от които ставало ясно, че фалшификаторите подготвяли 1000 каси с вино, които биха могли да се продадат всяка една за 1800-2400 евро. Касите били подготвяни за Южна Корея. От прехванатите разговори ставало ясно, че те щели да бъдат продадени за около 500 евро бройката, тоест около 70 процента от цената на оригинала, заяви Сопранцети.