Италиански съдия разпореди изземането на 779,5 милиона долара от централата в Ирландия на платформата на краткосрочни наеми "Еърбиенби" (Airbnb) заради предполагаемо избягване на плащането на данъци, предаде Ройтерс, като се позова на  прокуратурата на Милано.

Според разследването "Еърбиенби" не е събрала и предоставила на италианските власти 21 на сто от доходите на наемодателите, както се изисква от приетия през 2017 г. закон. Трима души, заемали мениджърски позиции в компанията между 2017 г. и 2021 г., се разследват.

"Еърбиенби Ирландия" води разговори по темата с италианските данъчни власти от юни в опит да реши проблема", заяви за Ройтерс говорител на компанията. Той изтъкна, че фирмата е "изненадана и разочарована" от решението на прокуратурата и допълни, че винаги са спазвали закона.

"Еърбиенби" неуспешно оспори италианския закон от 2017 г., след като през декември 2022 г. Европейският съд потвърди правото на италианските власти да изискват въпросния данък.

Италианският премиер Джорджа Мелони опитва да сложи край на данъчните измами по линия на краткосрочните наеми, като не само събира изискваните от закона средства, но и планира да повиши данъка от 21 на 26 на сто за собствениците за множество имоти за краткосрочно отдаване под наем.