Акциите на "Еърбиенби" (Airbnb) се сринаха с цели 6 на сто късно снощи, след като независимо онлайн издание публикува доклад, който изследва неприятните преживявания, които клиентите са имали по време на престои, резервирани чрез платформата за краткосрочно наемане, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В анализа на "Беър кейв" (The Bear Cave) се споменава за различни инциденти, изпитали гостите, отседнали в индивидуално управлявани места за настаняване. Примери за такива преживявания са изискванията за изненадващо почистване и анулации в последния момент, както и множество примери за гости, намиращи скрити камери в спални и бани. Към този момент "Еърбиенби" не е отговорила на запитване за коментар относно доклада, пише още Ройтерс.

Всичко това се случва на фона на увеличени с 40 на сто приходи на платформата през 2022 г.

Базираната в Сан Франциско компания отчете 16 на сто увеличение на активните през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на 2021 г. Резервираните нощувки са нараснали с 20 на сто спрямо година по-рано, но въпреки това данните не успяха да отговарят на прогнозите на анализаторите.

Миналия месец в канадския град Монреал избухна пожар в сграда, използвана от дългосрочно пребиваващи, както и от гости с краткосрочен престой, които бяха резервирали квартири чрез "Еърбиенби", след което градските власти казаха, че апартаментите в подобни жилищни сграда не трябва да се отдават под наем за тези цели.

В момента съществува и тенденция някои от най-добрите професионални домакини, работещи с компанията, да премахват своите предложения от "Еърбиенби" и да създават свои собствени сайтове за резервации, предлагащи по-изгодни сделки, посочва Ройтерс.