Амстердам ще позволи на жителите на историческия център отново да дават под наем жилищата си на туристи, след като местен съд постанови да се отмени забраната за ваканционни наеми, предаде Ройтерс.

Ляво ориентираният градски съвет на Амстердам забрани миналата година отдаването под наем чрез Еъренбиенби (Airbnb) и други платформи в три района, които образуват централния канален пръстен на града. Целта бе да се ограничат нарушенията на обществения ред, причинени от туристите в стария център на града, припомня БТА.

Местен съд, който разгледа случая, внесен от асоциация на собственици на имоти, постанови в петък незабавната отмяна на забраната, тъй като тя няма законово основание.

След това съдебно решение местните власти съобщиха, че от днес жителите на тези райони могат да подават заявление за същото разрешително като собствениците на имоти в други части на града. Така те могат да отдават под наем жилищата си за максимум 30 нощувки годишно на не повече от четири души едновременно.

В решението си съдът постанови, че може да ограничи броя на жилищата, които са достъпни за ваканционно наемане във всяка зона на града и също да определи, че дадени имоти са само за жителите.

Градската управа съобщи, че все още проучва решението на съда, за да реши какви действия могат да бъдат предприети.

Всяко 15-то жилище в Амстердам се е появило на платформи за отдаване под наем на жилища като Еърбиенби миналата година, сочат данните на градската управа.

Амстердам приема средно около 4,5 милиона чуждестранни туристи всяка година при население близо 900 000 души.