Еврото парира сутрешната си възходяща корекция и се оказа под нов натиск от продажби спрямо долара и останалите водещи валути отчасти като реакция на все още непотвърдена информация, че Паоло Савона е спряган за икономически и финансов министър в новото популистко крайнодясно коалиционно правителство на Италия.

Паоло Савона, 81-годишен икономист и бивш индустриален министър, се счита за голям евроскептик, като през последните години той беше цитиран от италианската преса да заявява, че единната европейска валута е "примка около врата на Италия".

Агенция Анса съобщи, че се провежда среща между лидерите на движението "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", за да се обсъди списъка на министрите от новото правителство, като именно Паоло Савона се спряга за ключовия пост на финансов и икономически министър в коалиционното правителство начело с почти никому известния адвокат и професор по право Джузепе Конте.

Тази информация допринесе за париране на голяма част от днешния първоначален отскок на еврото както спрямо долара, така и спрямо британската лира, швейцарския франк и японската йена.

Еврото се търгува около 1,1785 долара, след като по-рано през деня поскъпна до 5-дневен връх от 1,1829 долара, отскачайки от вчерашно близо петмесечно дъно около 1,1717 долара. Единната европейска валута се понижава от 7-дневен връх около 0,8788 паунда към 0,8764 нивото, от 8-дневен връх около 131,34 йени към 130,70 нивото и се намира под нов натиск от продажби спрямо швейцарската валута, ползваща се със статута на "валута-убежище", обратно към вчерашното 8-дневно дъно около 1,1707 франка.

В същото време индексът на долара спрямо останалите водещи валути продължава да отстъпва слабо от неговия тазгодишен връх, достигнат по време на търговията в понеделник, главно поради прибиране на печалби от "дълги" доларови позиции. Днес доларовият индекс се понижава се понижава с 0,25% към 93,50 пункта, след като в началото на седмицата той нарасна към петмесечен връх от 94,058 пункта. Това закриване на част от дългите доларови позиции не е нещо необичайно, имайки предвид здравото поскъпване на долара с около 5,4% от средата на месец февруари насам.

Причина за текущото отслабване на долара е и известното отстъпление на доходността на американските държавни облигации от техните многогодишни върхове. Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се търгува около 3,067%, след като в края на предишната седмица тя удари 7-годишен връх от 3,127%.