Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане обвини САЩ, че използват санкциите, за да предизвикат "шок" в световното предлагане на "черно злато" и да получат по-голям пазар за шистовия си петрол, предаде Франс прес.

Вашингтон напусна миналата година ключовото ядрено споразумение от 2015 година между Иран и световните сили и отново въведе санкции срещу иранския петролен сектор, както и срещу други сектори на икономиката на страната.

Мисля, че една от причините за санкциите срещу Иран и Венецуела е разширяването на пазара за американските петролни продажби, каза Зангане в интервю за държавната телевизия снощи.

По думите му американският петролен добив се нуждае от пазар и това не може да се компенсира от редовното ограничаване на добива, което осъществява Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Новите технологии, които позволяват добив на петрол и газ от шистови скални формирования, доведоха до бум в петролния добив на САЩ през последните години.

Зангане отбеляза, че според американските данни прагът на рентабилност на шистовия петрол е около 40 долара за барел (35,6 евро).

Петролът сорт Брент се търгуваше днес в Лондон за около 64 долара за барел.

САЩ сега са най-големият производител на петрол, следвани от Русия и Саудитска Арабия, а през 2021 година се очаква да станат нетен износител по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Под натиска на американския добив, голямото световно предлагане на петрол и слабия растеж на търсенето, страните от ОПЕК плюс още няколко петролни производителки миналата седмица се споразумяха да удължат с 9 месеца ограниченията на добива си, като целта е да се подкрепи цената на "черното злато" и намаляване на прекомерното предлагане.

Иран, чийто добив бе сериозно засегнат от американските санкции, е изключен от намаляването на добива заедно със засегнатите от криза Венецуела и Либия.