Първичното публично предлагане (IPO) на Син Карс Индъстри на Българската фондова борса (БФБ) е повече от успешно. По време на аукциона днес, бяха поръчани близо 6 милиона акции, което е почти 3 пъти повече от планираното IPO за 2 милиона обикновени безналични акции.

Това е второто, изключително успешно IPO на пазара за растеж на малки и средни компании beam на БФБ, след Биодит, която предложи свои акции на 4 март тази година.

"Пазарът даде зелена светлина за бъдещето на български електромобили. Убедени сме, че beam e бързата писта за амбициозните и иновиращи компании в България", коментира доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Заявеният минимум за IPO на Син Карс Индъстри, за да се приеме за успешно предлагането, беше за записани 250 000 акции от предложени 2 милиона, с номиналната стойност на една акция от 1.00 /един/ лев. Мениджър на емисията е ЕЛАНА Трейдинг.

Кои са инвеститорите и какви акции е записал всеки от тях ще стане ясно след регистрирането им в Централния депозитар. На първичния пазар на Beam нямат право да участват пенсионни фондове. Вторичната търговия с акциите на Син Карс Индъстри БФБ е планирана да започне до две седмици след IPО-то.

Син Карс Индъсти АД е създадена през 2018 г. като продължител на част от дейността на "Син Карс" - бизнес с 10-годишен опит в разработването и производството на спортни състезателни автомобили, които участват в световния шампионат GT4. Първият български спортен и състезателен автомобил SIN R1 вече има славна история от над 30 първи места на три континента.

Производителят има европейско одобрение за автомобилно производство, а производствената база е от 6000 кв. метра. В последните три години новият иновативен проект на дружеството е за производство на електрически автомобили на базата на универсална платформа - L City. Компанията организира в Русе производството на шасита, части за купе и други компоненти за електрически автомобили, а самото сглобяване ще се прави в базата на компанията в Германия.

Създател и мажоритарен собственик на Син Карс Индъстри е инж. Росен Даскалов, който е и бивш автомобилен състезател, с 30-годишен опит в автомобилния спорт и индустрия. Визията за развитието на иновативното производство на електромобили е продуктите да са основно насочени за европейския пазар, за да се отговори на бързо разрастващите се нужди от този сектор, припомнят от компанията.

3e-news.net

Неотдавна в интервю за Dir.bg и 3e-news.net Росен Даскалов каза, че е започнал проект за електромобили в сътрудничество с германската компания L CITY Automotive. Син Карс е започнала разработката на иновативен електромобил, който може да отговори на нуждите на различни транспортни фирми за градска среда.