Индия не бърза да прехвърля разчетите на търговията си с Русия в рубли и рупии, писа в. "Економик таймс", цитиран от ТАСС и БТА.

За изработването на подобен механизъм е нужно повече време, посочва изданието и допълва, че нестабилността на руската валута и сложната геополитическа ситуация изискват към проблема да се подходи предпазливо.

Наскоро американският президент Джо Байдън предупреди Индия, която не е налагала санкции на Москва, че купуването на повече петрол от Русия не е в интерес на Делхи.

Последва изказване на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън, която отбеляза, че страните, които все още не са предприели мерки срещу Русия (най-вече Индия и Китай - б.р.), "може би виждайки възможност да спечелят, като запазят отношенията си с Русия и запълнят празнината, оставена от другите (имайки предвид напусналите руския пазар)", че мотивите им са недалновидни.

Говорителят в Кремъл Дмитрий Песков заяви в петък, цитиран от Ройтерс, че Русия възнамерява да разшири употребата на рублата в енергийния износ, но все още е рано да се говори за детайли и крайни срокове.

"Президентът (Владимир Путин) налага методичен и постепенен подход при разширяването на употребата на националните валути", заяви Песков на пресконференция.

Вчера Путин посочи, че ролята на националните валути в износните сделки трябва да се увеличи. Акцентът се поставя върху изискването Европа да плаща в рубли за доставките на газ и петрол, а не както досега в долари или евро.