Стабилност и растеж на пазара на жилища в България в началото на 2024 г. показват последните данни на водещите агенции за недвижими имоти в страната. Ключова роля за тази тенденции играе намалената инфлация, като цифрите в началото на годината сочат значително подобрение спрямо предишните периоди.

Според националната статистика тя е само 0,5%, а на годишна база - 3,8%. Този факт води до нарастване на обема от сделки на пазара на жилища, като специалистите отбелязват около 20% увеличение в началото на годината.

Най-голям интерес от страна на купувачите се наблюдава в град Пловдив, като сред основните причини за по-високата пазарна активност в града са нарастването на доходите на домакинствата и стремежът към закупуване на жилище, като подходяща форма на инвестиция. На този фон ипотечното кредитиране остава една от най-предпочитаните форми за финансиране на нов дом. Лихвените нива в страната остават изключително ниски в сравнение с другите европейски държави, а очакването за настоящата година е, че банките ще продължат да отпускат ипотечни кредити под 4%, което стимулира много хора да се сдобият с ново жилище. Очакваното присъединяване на страната към Еврозоната също играе роля за увеличения интерес към недвижимите имоти. Все по-голям брой хора - особено тези с по-големи спестявания, изправени пред неизвестността какво ще се случи с пазара на недвижими имоти в страната след приемането на еврото, се насочат към закупуване на жилище сега.

Най-много сделки в града под тепетата има с двустайни и тристайни апартаменти. Хората най-често купуват жилища, в които да живеят със семейството си, като най-голямо е търсенето на висококачествено ново строителство в модерни сгради, изградени с иновативни материали и енергийно ефективни решения, които гарантират дълъг експлоатационен живот на имота. Клиентите избират имоти, в които има висок клас алуминиева дограма и топлоизолационни решения - като каменна вата, която е едно от най-добрите предложения против загуба на топлина, пропускане на влага, огън, шум и радиация. Сред предпочитаните удобства са още системите за превенция от наводняване, както и тези за осигуряване на свеж въздух помещенията, подовата шумоизолация, бързи асансьори, контролиран достъп и видеонаблюдение, възможност за паркиране, зарядни станции за електромобили и др.

Освен това купувачите гледат на бъдещия си дом не само като на пространство, в което ще живеят. За много хора е важно да са част от престижен квартал. Затова клиенти с финансови възможности сменят стария си апартамент с по-голям в по-престижен район, като сред предпочитаните напоследък локации са западните части на Пловдив около парк "Отдих и култура" поради зелените зони, добрата инфраструктура и разнообразието от магазини и заведения и други удобства. Жилища там предпочитат да купуват както млади хора, така и такива в напреднала възраст. Има хора дори на 25 години, които търсят първия си собствен дом. Най-често те имат стабилна работа с високи доходи и искат да инвестират парите си в имот преди цените да са нараснали още повече.

Съветът към клиентите обаче е да са бдителни и винаги да проверяват дали инвеститорът е с добра история и репутация - ако разполага зад гърба си с множество отлично завършени обекти, то това говори за фирма, която залага на качество в изпълнението на всеки един проект.