Твърденията, че изграждането на газопровода "Северен поток-2" ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на руски газ, са неоснователни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю, публикувано в понеделник пред унгарския вестник Magyar Nemzet, цитирано от ТАСС.

Според него Русия разглежда изграждането на газопровода като изключително взаимноизгоден търговски проект. Лавров нарече неоснователни твърденията, че "Северен поток 2", който ще доставя руски газ до Германия през Балтийско море, ще увеличи зависимостта на Европа от доставките на газ от Руската федерация. По-правилно е да се говори за положителна взаимозависимост - в края на краищата Москва също се интересува европейците да купуват нейните стоки, в случая - енергийни ресурси, каза руският външен министър.

"Губещият", украинският президент Володимир Зеленски заяви в неделя, след среща с канцлера Ангела Меркел в Киев, че руско-германският газопровод "Северен поток-2" е опасно геополитическо оръжие на Кремъл, предадоха същия ден световните агенции. Ангела Меркел, която подкрепя проекта, от своя страна изтъкна пред Зеленски, че ако газът действително се използва като геополитическо оръжие, Германия ще подкрепи бъдещи санкции.

Киев се опасява, че Русия може да използва газопровода, за да лиши Украйна от таксите за газов транзит.

Пред унгарското издание Сергей Лавров отбеляза в задочната полемика, че с пускането в експлоатация на "Северен поток-2" ще бъде осигурена диверсификация на газовите транзитни маршрути, без да се увеличава обема на доставките на газ в момента.

Лавров подчерта, че устойчивите доставки на газ за потребителите от Европа могат да се осъществяват по най-краткия път, което ще доведе до намаляване на "екологичния отпечатък" от транспортирането му.

Освен това, каза министърът, Русия не отказва да се съобрази със съществуващите споразумения за доставки на газ за Европа - докато транзитните страни в бъдеще ще трябва да се състезават за правото на транзит, а не да се опитват да диктуват своите условия.

Лавров е убеден, че "Северен поток-2" ще укрепи стратегическата енергийна сигурност на Европа за десетилетия напред, поради което европейските столици, заинтересовани от проекта, твърдо подкрепят завършването на строителството на газопровода.

Какво се опитва да издейства Берлин

При разговорите си с президента Владимир Путин в Кремъл в петък, Меркел подчерта, че газопроводът е важен за енергийната сигурност на Европа. 

Но заедно с това германският канцлер подчерта, че е много важно Украйна да остане транзитна страна за руския газ след 2024 година (когато изтича действащият договор за транзит между Русия и Украйна) и да получава приходи от това (около 2 млрд. долара годишно).

Германия се отнася сериозно към опасенията на Украйна по отношение на "Северен поток-2", увери Меркел и призова за споразумение за продължаване на транзита през страната.

Като допълнение на енергийните способности на Украйна, канцлерът отбеляза, че Германия ще й помогне да увеличи възобновяемата си енергетика с 1 милиард евро.

Киев не се отказва, иска гаранции

Украинският министър на енергетиката Герман Галущенко каза днес, че министрите на енергетиката на Украйна, САЩ и Германия са обсъдили гаранции за бъдещето на Украйна като транзитна държава.

Тримата министри са обсъдили "редица мерки, които биха могли да бъдат взети заедно от гледна точка на реални гаранции за Украйна предвид запазването на транзита", каза Галущенко, цитиран от Ройтерс.

"Изхождаме от позицията, която бе обявена и огласена от президента на Украйна - че не можем да позволим Руската федерация да използва газа като оръжие", посочи той пред медии.

Лавров: Доверието е подкопано

Доверието на Русия в много европейски енергийни партньори е сериозно подкопано, заяви Лавров.

"Между другото, доверието ни към много европейски партньори в енергийния сектор също беше сериозно подкопано", каза той.

Министърът припомни, че през май 2019 г., специално за проекта за газопровода "Северен поток-2", ЕС прие изменения в директивата за газа от Третия енергиен пакет. Според Лавров измененията са приети със задна дата, когато вече са направени основните инвестиции, като по този начин е нанесен удар по защитата на правата на добросъвестен инвеститор - един от основните принципи на пазарните отношения. "Разбира се, това не ни добави увереност в надеждността на нашите партньори", каза Лавров.

Строителството е на финала

Приключването на строителството на газопровода "Северен поток-2" в германски води от руския тръбополагащ кораб "Фортуна" е насрочено за 12 септември, съобщава Блумбърг, позовавайки се на германските морски власти.

В събота "Фортуна" приключи работа в датски води, уточнява руското издание "Спутник".

В момента "Северен поток-2" е завършен на 99 процента.

В петък Владимир Путин заяви след среща с Ангела Меркел, че до довършването на "Северен поток-2" остават само 15 километра.