САЩ наложиха санкции на две руски физически лица и два плавателни съда на Русия във връзка с газопровода "Северен поток-2", предаде ТАСС, като се позова на Държавния департамент.

"Държавният департамент представи пред Конгреса доклад в съответствие със закона за защита на енергийната сигурност на Европа от 2019 г. В доклада са посочени един руски плавателен съд и две руски физически лица, участващи в строителството на газопровода "Северен поток-2".

Срещу лицата, посочени в доклада, ще бъдат въведени санкции в съответствие със закона за защита на енергийната сигурност на Европа. Освен това плавателният съд, посочен в доклада, както и още един руски плавателен съд, участващ проекта, ще бъдат определени като блокирано имущество на едно от посочените лица", заяви държавният секретар Антъни Блинкън в разпространено от Държавния департамент писмено заявление.

Белият дом каза, че американският президент Джо Байдън е подписал днес указ, позволяващ на правителството на САЩ да налага санкции срещу някои руски тръбопроводи, предназначени за износ на енергоносители.

"Издадох указ за приемане на допълнителни мерки по отношение на някои руски тръбопроводи, предназначени за износ на енергоносители, във връзка с извънредното положение в страната, обявено с указ 14024 от 15 април 2021 г. във връзка с необичайни и извънредни заплахи за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ, пораждани от определени вредни външнополитически дейности на Русия", заяви Байдън в писмо до лидерите на Конгреса.

Според него "указът е насочен срещу определени руски проекти за строителство на тръбопроводи, предназначени за износ на енергоносители, които имат за цел да разширят влиянието на Русия върху енергийните ресурси на Европа, което би отслабило европейската енергийна сигурност, включително на Украйна и страните от източния фланг на НАТО и ЕС, като по този начин би създало заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ".