Заради Великденските празници, през отминалата по-кратка работна седмица (26-29 април) цените по стоковите борси и тържищата се повишиха, като преди това две поредни седмици се понижаваха. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.658 пункта към 29 април, спрямо 1.611 пункта към 23 април, или седмично повишение с 2.92 на сто.

През предходната (19-23 април) бюлетините на ДКСБТ отчетоха поевтиняване с 0.68%, а в периода 12-16 април спад с 0.55 на сто.

Месечната равносметка

показва, че през януари 2021 г. средно цените на храните по борсите и тържищата са поевтинели с 1.72% (от 1.564 пункта на Индекса на тържищните цени (ИТЦ) до 1.537 пункта в края на месеца), през февруари кривата на ИТЦ също е низходяща и средно цените на едро са спаднали с 1.01% (от 1.583 пункта на ИТЦ до 1.567 пункта). През март 2021 година трендът се променя и цените средно са се повишили с 2.17 на сто (от 1.570 пункта на ИТЦ до 1.604 пункта). През април възходящата посока се запазва и цените на едро са поскъпнали най-много от началото на годината на месечна база, с 3.37% (от 1.604 пункта до 1.658 пункта. От началото на 2021 година до 29 април цените на храните по стоковите борси и тържищата са поскъпнали общо с 6.01 на сто.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемична обстановка (удължена до 31 май тази година), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 6.01 на сто.

На годишна база, спрямо 29 април 2020 година, ИТЦ се е понижил с 0.60% (от 1.668 пункта), сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

Запазва се тенденцията от последните няколко седмици

ценовата ножица на храните по области продължава да се разтваря

и през Страстна седмица преди Възкресение Христово. От 10-те наблюдавани от ДКСБТ хранителни продукти във всички области на страната, най-голяма е разликата от 5.86 лева при кашкавала "Витоша" (от 8.50 лв./кг в Сливен до 14.36 лв./кг във Велико Търново); 4.44 лева е разликата при кравето сирене (от 5.05 лв./кг в Добрич до 9.49 лв./кг София); разлика от разлика от 3.78 лева има при каймата смес (от4.20 лв./кг в Бургас до 7.98 лв./кг в Силистра); 2.55 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.30 лв./кг в Ямбол до 4.85 лв./кг в София); разлика от 2.00 лева е отчетена при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 5.00 лв./кг в Силистра); 1.46 лева е разликата при олиото (от 2.35 лв./литъра в София до 3.81 лв./кг в Силистра); разлика от 1.40 лева е отчетена при ориза (от 1.80 лв./кг във Враца и Сливен до 3.20 лв./кг в София); 0.78 лв. е разликата при брашното тип 500 (от 0.70 лв./кг във Враца до 1.48 лв./кг в Силистра); разлика от 0.65 лева е отчетена при захарта (от 1.00 лв./кг в Плевен до 1.65 лв./кг в Бургас) и 0.08 лева е разликата при яйцата (от 0.15 лв./броя в Плевен и Шумен до 0.23 лв./броя в Ямбол).

Седмичната равносметка

показва, че от 34-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 18, поевтинелите са 14, а без промяна в цената са 2.

При основните месни, млечни и други хранителни продукти

на седмична база преобладават поскъпналите храни, като трендът е стеснен - от минус 5.3% до плюс 4.0 на сто. Най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+4.0% до 1.03 лв./кг), следвано от олиото (+2.3% до 3.14 лв./литъра), зрелия фасул (+1.9% до 3.71 лв./кг), пилешките кренвирши (+1.3% до 3.99 лв./кг), прясното мляко с 3% масленост (+1.2% до 1.71 лв./литъра), ориза (+0.9% до 2.26 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.7% до 5.48 лв./кг), замразеното пиле (+0.5% до 4.10 лв./кг) и кашкавала "Витоша" (+0.2% до 10.87 лв./кг). Без промяна в цената е захарта (1.36 лв./кг).

През отминалите четири работни дни най-много са поевтинели яйцата (-5.3% до 0.18 лв./броя), следвани от кравето сирене (-1.6% до 6.79 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (-1.0% до 1.94 лв./броя), трайния варено-пушен салам (-0.8% до 8.80 лв./кг) и лещата (-0.4% до 2.54 лв./кг).

На годишна база, спрямо 29 април 2020 година, обаче, поевтинелите са повече от поскъпналите. Най-много е поскъпнало олиото (+1.03 лв. от 2.11 лв./литъра), следвано от лещата (+0.24 лв. от 2.30 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.22 лв. от 8.58 лв./кг). Най-много е поевтинял кашкавалът "Витоша" (-0.29 лв. от 11.16 лв./кг), следван от пакетчето масло 125 грама (-0.20 лв. от 2.14 лв./броя), кравето сирене (-0.16 лв. от 6.95 лв./кг).

При зеленчуците

наблюдаваните от ДКСБТ съществува паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като трендът при тях е доста широк - от минус 2.2% до плюс 10.2 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+10.2% до 2.37 лв./кг), следвани от вносните краставици (+9.1% до 1.80 лв./кг), зелето (+3.3% до 0.93 лв./кг) и оранжерийните домати (+4.1% до 3.07 лв./кг).

Най-много са поевтинели доматите от внос (-2.2% до 2.20 лв./кг), следвани от червения пипер от внос (-1.5% до 3.30 лв./кг), картофите (-1.5% до 0.64 лв./кг), следвани от морковите (-1.4% до 0.71 лв./кг) и зрелия кромид лук (-1.4% до 0.68 лв./кг).

На годишна база всички наблюдавани от ДКСБТ зеленчуци са поевтинели, с изключение на оранжерийните домати (+0.25 лв. от 2.82 лв./кг). Най-много е поевтинял червеният пипер от внос (-0.55 лв. от 3.85 лв./кг), следван от зрелия кромид лук (-0.51 лв. от 1.19 лв./кг), вносните домати (-0.32 лв. от 2.52 лв./кг).

При плодовете

на седмична база всички са поевтинели, като трендът е стеснен - от минус 3.2% до минус 2.0 на сто. ДКСБТ отчита най-голямо понижение на цените на лимоните (-3.2% до 1.83 лв./кг), следвани от мандарините (-2.6% до 1.90 лв./кг), ябълките (-2.6% до 1.14 лв./кг) и портокалите (-2.0% до 1.49 лв./кг), а без промяна в цената са бананите (2.09 лв./кг).

На годишна база, всички наблюдавани от ДКСБТ плодове, са поевтинели. Най-много е спаднала цената на лимоните (-1.66 лв. от 3.49 лв./кг), следвани от ябълките (-0.41 лв. от 1.55 лв./кг), портокалите (-0.34 лв. от 1.83 лв./кг) и бананите (-0.28 лв. от 2.37 лв./кг).

3e-news.net