Храните у нас са най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която следи пазара на едро, съобщи Нова тв.

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години. 

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.

Снимка: Нова тв

В големите градове е по-евтино

Оказва се, че в София и големите градове като Пловдив и Варна пазаруването е най-евтино. Проверка показва, че цените в Русе не са се променили, но потреблението се е свило сериозно. В Благоевград клиентите усещат най-силно по джоба си новите цени. Високи цени се срещат в Ловеч и Тетевен. 

Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

"В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява, точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни - не съществува към момента", коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

"Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата година, но при храните имаме изменения - средно със 7-8 %, които са малки вариации - по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация", каза той.