Хърватското правителство предаде днес в парламента окончателния вариант на проектозакон за търговията, според който търговските обекти ще бъдат затворени в неделя по правило, а работниците ще могат да изберат 16 недели в годината, през които да работят, съобщи хърватското издание "Индекс", цитирано от БТА. Новият закон ще влезе в сила на 1 юли, каза министърът на икономиката и устойчивото развитие Давор Филипович.

"Имаме окончателния проектозакон за търговията, изпращаме го за второ четене в парламента", каза премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и добави, че вярва, че законът ще допринесе за качественото функциониране на всички.

"Искахме да го направим така, че да бъде устойчив и качествен (закон) и се консултирахме с всички заинтересовани", каза още Пленкович.

Работното време в търговските обекти, подчерта Пленкович, се регулира по такъв начин, че магазините са затворени в неделя и в празнични дни, а седмично максималните работните часове, които всеки работник самостоятелно разпределя от понеделник до събота, са 90 часа.

"Предвидили сме и изключения, които ще работят в неделя", добави Пленкович.

Изключенията се отнасят до обекти за продажба на земеделски продукти от първостепенно значение, на лични земеделски продукти на щандове и сергии на дребно и едро, извънредна продажба в рамките на изложения и публични събития, както и продажби от вендинг машини и дистанционни продажби.

"Открихме модел от 16 работни недели и мисля, че това е добър баланс. Вярвам, че ще допринесе за правата на работниците и семейния им живот, както и за качественото функциониране в този нов режим на работа в неделя", заяви Пленкович.