Във вторник доходността на дългосрочните гръцки държавни облигации се понижи до най-ниски нива от близо шест месеца насам, изпреварвайки представянето на останалите дългови пазар в еврозоната, тъй като търсенето на новите петгодишни книжа на Гърция надхвърли 8 млрд. евро.

Пазарите на облигации в еврозоната са подкрепени като цяло от предпазливостта на инвеститорите преди гласуването по-късно днес в британският парламент на предложенията за промяна на Брекзит споразумението на премиера Тереза Мей, преди предстоящите важни търговски преговори на високо равнище между САЩ и Китай (на 30-и и 31-ви януари) и преди първото за годината заседание на Федералния резерв в сряда (на 30-и януари).

Днес в центъра на вниманието на дълговия пазар в еврозоната са новите облигации на Гърция, синдикирани от няколко водещи банки.

Гърция започна да продава нови 5-годишни дългови книжа, като това е първото емитиране на гръцки дълг, откакто страната излезе от третата си международна спасителна програма през август миналата година. Според източници на Ройтерс, интересът на инвеститорите към гръцките облигации е бил четирикратно по-висок от планирания размер на емисията от 2 млрд. евро. Последната актуализация на инвеститорските записвания показва ценообразуване на годишната доходност на новите облигации в диапазон между 3,6% и 3,7%, след като в началото на деня доходността стартира на нива между 3,75% и 3,85%.

Това води до спад на доходността на 10-годишните гръцки облигациите с 5 базисни пункта към 4,0% - най-ниско ниво от началото на август 2018-а година. Доходността на петгодишните облигации също продължава да намалява с над 3 базисни пункта към 3% и е недалеч от 6-месечното дъно около 2,83%, достигнато през миналата седмица.

В останалата част от еврозоната доходността на 10-годишните държавни облигации е без съществена промяна по време на търговията във вторник.