Проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП), направена между 4 и 7 март по бензиностанциите, показва, че няма драстично завишение на цените на горивата от периода преди 2 март. Друга проверка пък показала, че в много малко случаи продажната цена на олиото е два пъти над доставната. 

Цените се закрепиха под психологическата граница от 3 лева за литър за масово търгуваните дизелово гориво и бензин А95, каза Димитър Маргаритов, председател на КЗП по време на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации, цитиран от БТА.

При 190 проверени бензиностанции има само едно нарушение - в Девня, на бензиностанция с локален характер, таблото с цените не е работило и санкцията там може да е между 300 и 3000 лева, каза Маргаритов.

Друга проверка на КЗП за търговията с олио и направена между 9 и 12 март отчита, че има търговска верига, обявила промоционална кампания за по-евтино олио между 3 и 9 март, но съобщила, че точно този артикул няма да е наличен, защото доставчикът не го е предоставил. Във веригата е имало олио на цени 4,50 и 6 лева за литър. На 12 март има още една кампания за евтино олио, като е установено, че е имало олио над 4000 бройки в търговските обекти на веригата, съобщи председателят на КЗП.

Само в 15-20 случаи от 350 проверки КЗП е открила, че продажната цена на олиото е завишена почти двойно спрямо доставната цена. Цената на олиото не е регулирана и няма марж за формиране на печалбата. Търсенето на висока цена е само морално укоримо поведение, каза Маргаритов.

След първоначалното напрежение се наблюдава стабилизиране и успокоение на цените на олиото. Вижда се, че в магазините има големи количества олио. Призовавам за потребителско хладнокръвие, защото от практична гледна точка купените големи количества не могат да се ползват извън срока на годност на олиото, каза Маргаритов.